Hlavní obsah

Americký útok na povstalce v Afghánistánu zabil 22 civilistů

– ASADABÁD

Vzdušný útok amerických jednotek na dvě vozidla ve východním Afghánistánu dnes zabil 22 civilistů, mezi nimiž byly i ženy a děti. Oznámily to agentury Reuters a AP s odvoláním na místního představitele. Podle mluvčího americké armády ale vozidla vezla povstalce, kteří předtím zaútočili na americkou základnu.

Foto: Shir Ahmad, Reuters

Spojenecké síly v Afghánistánu.

Článek

"Civilisté se právě evakuovali z okresu, protože jim to řekly jednotky vedené Američany, které tu chtěly zahájit akci proti rebelům z Talibanu," řekl představitel okresu, kde helikoptéry nálet na dvě vozidla podnikly.

Americká armáda útok ve východoafghánské provincii Núristán potvrdila, ale pasažéry vozidel podle ní byli povstalci, kteří předtím ostřelovali americkou základnu minomety. Armádní mluvčí žádnou bilanci mrtvých nesdělil.

Na jiném místě v Afghánistánu, v provincii Kandahár, přišlo v noci na pátek o život podle místního policejního velitele osm afghánských policistů při přestřelce na kontrolním stanovišti. Na hlídku zaútočili dosud neznámí ozbrojenci.

Agentura Reuters také informovala, že šest civilistů, tři muži a tři ženy, bylo zabito ve čtvrtek v noci při leteckém útoku mezinárodních sil v provincii Faráh na západě Afghánistánu. Americká armáda zatím tento incident nekomentovala.

Mezinárodní jednotky letos zabily 255 civilistů

Případy úmrtí civilistů při bojích spojeneckých vosk s povstalci jsou citlivým tématem, které ohrožuje vztahy Afghánců k mezinárodním jednotkám a vládě Hamída Karzáího. V první polovině letošního roku bylo v Afghánistánu zabito 698 civilistů, z toho 255 vládními nebo mezinárodními jednotkami, napsala agentura Reuters.

Při násilnostech v Afghánistánu bylo od začátku roku podle agentury AP zabito na 2000 osob, převážně radikálů. Mezi letošními oběťmi je i 104 vojáků z kontingentu mezinárodních sil, z toho dva Češi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám