Hlavní obsah

VIDEO: Test Porsche 911 Carrera S - rozloučení s klasikou

Novinky, Martin Žemlička

Současné Porsche 911 Carrera (typ 997) už má své dny spočítané. Po čtyřech letech jej nahradí mírně poupravená verze. Na počest odcházející verze nabízíme virtuální rozloučení s tímto výjimečným strojem.

Článek

Vzhledově je to stále klasické Porsche, jak ho známe už více než 40 let. Poznávacím znakem jsou přední kulaté světlomety.

Méně může být někdy více: někomu se líbí extravagantnější styl Ferrari či Lamborghini, někdo dá přednost jednodušším, leč i tak pohledným tvarům Porsche 911. A když se k tomu přidají 19palcová kola o rozměru 235/35 vpředu a 295/30 vzadu, není co řešit.

Dokonalé dílenské zpracování

První dojem při pohledu do kabiny: dílenské zpracování interiéru nelze ohodnotit jinou známkou než 1+. Vše je pečlivě zpracováno, použité materiály působí luxusně.

Výstupní kontroly z továrny Porsche musí být asi hodně náročné... Vezměte nejlepší auto z vyšší střední třídy a kvalitu jeho dílenského zpracování vynásobte dvěma - asi tak je na tom kabina Carrery. Nekompromisně dobře.

:. Interiér je dokonale zpracovaný. Foto: Novinky/maž

Interiér je celkově spíše luxusní než sportovní. Samozřejmě, máme tu sportovní sedadla, která výborně drží pozici i v rychle projížděných zatáčkách, nicméně je tu také navigace, telefon a CD přehrávač BOSE. Na druhou stranu, pokud se chcete soustředit jen a jen na jízdu, nic vás v tom rušit nebude, ani záplava tlačítek na středovém panelu. Ale - podobné komfortní vymoženosti samozřejmě znamenají další kila navíc.

Sportovní řízení i podvozek

Volant je velmi tuhý, takže vymotávání se z autosalonu není úplně snadné. Nicméně, přímost řízení a ovladatelnost je jinak vynikající.

Jestli interiér není zaměřen vysloveně sportovně, tak řízení rozhodně ano. Převodovka je sice automatická (šestistupňový Tiptronic), ale raději bychom jezdili s manuálem, který je hbitější. Ale řazení je naštěstí rychlé, navíc můžete rychlostní stupně měnit tlačítky na volantu.

:. Čtyři výfuky se k S verzi hodí. Foto: Novinky/maž

Na vyzkoušení auta jsme měli limit pouhých 200 kilometrů, takže jsme ho bohužel nevzali na uzavřený okruh. I na běžných silnicích je ale cítit výborný podvozek, který si v podstatě nenaklání. Když budete mít vypnutou stabilizaci a rychle zatočíte volantem s přidaným plynem, Carrera krásně rozhodí zadek do kontrolovatelného smyku.

Má to jednu nevýhodu: na rozbitých silnicích cítíte každou díru, naladění podvozku je u 911 docela tvrdé. Ale jak už bylo řečeno, není to GT na překonávání stovek dálničních kilometrů, a to i přes použití adaptivního podvozku.

355 koní v akci, zavazadla pošlete druhým autem

Bezmála čtyřlitrový šestiválec, uložený klasicky za zadní nápravou, má kromě výkonu 355 koní také nádherný zvukový doprovod, obzvláště když motor vytočíte nad čtyři tisíce otáček. Je to slyšet i v kabině, ale nejvíc si ten hutný zvuk vychutnají lidé v okolí auta.

Zrychlení z klidu na 100 km/h proběhne za 5,3 sekund, pokud máte manuál bude to dokonce ještě o 0,5 sekundy rychleji. Maximálka 285 km/h (u verze s manuální převodovkou 293 km/h) hovoří za vše; stejně jako pružné zrychlení z 80 km/h na 120 km/h - 6,2 s (s manuálem 6,1 s).

:. Klasické tvary se někomu líbí, někomu připadají málo extravagantní. Foto: Novinky/maž

Celková spotřeba během svižné jízdy dosáhla rovných sedmnácti litrů, což je pro sportovní auto typu Carrera S odpovídající hodnota. Klidná práce s plynovým pedálem a konstantní rychlost na dálnici by spotřebu mohla o dva tři litry snížit; naopak, když budete plynový pedál hodně zaměstnávat, dostanete se klidně na 25 litrů.

Velikost kufru tady nebudeme řešit a místo na zadních sedadlech (jestli se tomu tak dá říkat) také ne. Jestli chcete sportovní Porsche a Cayman vám připadá příliš obyčejný a 911 Turbo až moc rychlá, je Carrera dobrým kompromisem. A jestli můžeme doporučit: rozhodně volte verzi S a uvažujte o manuální převodovce.

ZÁKLADNÍ TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:3 824 ccm, šestiválec, zážehový
Max. výkon:261 kW (355 k) při 6600 ot./min.
Max. točivý moment:400 Nm při 4600 ot./min.
0 - 100 km/h:5,3 s (Tiptronic)
Nejvyšší rychlost:285 km/h
Kombinovaná spotřeba:11,7 l/100 km
Pohotovostní hmotnost:1460 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:2 407 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám