Hlavní obsah

Klaus ztratil spojence, Kaczyński na ratifikaci Lisabonské smlouvy kývl

– PAŘÍŽ

Kaczyńského názor na Lisabonskou smlouvu pokládám za velmi rozumný a blízký svému vlastnímu - takto si český prezident Václav Klaus 1. července pochvaloval přístup svého polského protějšku. Lech Kaczyńský totiž o Lisabonské smlouvě ještě minulý týden stejně jako Klaus tvrdil, že jde o mrtvý dokument, který není třeba dále ratifikovat. V pátek ale otočil.

Článek

Podle Elysejského paláce polský prezident ujistil svého francouzského kolegu Nicolase Sarkozyho, že Polsko nebude překážkou pro ratifikaci lisabonskou smlouvy o reformách v Evropské unii. Francouzský prezidentský úřad to oznámil v komuniké o pátečním telefonickém rozhovoru obou prezidentů.

Francie od července předsedá Evropské unii a právě prezident Sarkozy je velkým zastáncem pokračování ratifikace Lisabonské smlouvy.

Smlouvu musí ratifikovat všech 27 členských zemí unie, jinak nevstoupí v platnost. Kaczyński 1. července řekl, že v této chvíli je jeho podpis pod polskou ratifikaci zbytečný, protože smlouvu už v referendu odmítlo Irsko. To vyvolalo znepokojení v Paříži, která doufá, že pokud smlouvu ratifikuje 26 zbývajících zemí, bude možné Iry přimět, aby se jí zabývali znovu.

V červenci bude Francie přemlouvat i Topolánka

Sarkozy podle komuniké Kaczyńskému připomněl, že na vyjednání lisabonské smlouvy se podílel i on sám a že Polsko se zavázalo ji ratifikovat. "Polský prezident prohlásil, že Polsko nebude pro ratifikaci překážkou," uvádí se v dokumentu.

Sarkozy a Kaczyński se mají setkat 13. července v Paříži během vrcholné schůzky Evropská unie-Středomoří.

Přítomen má být také český premiér Mirek Topolánek. Česká republika je další stát, na který se Francie ohledně lisabonské smlouvy dívá se znepokojením, protože její ratifikace tam stále není hotovou věcí. Její další postup závisí na rozhodnutí Ústavního soudu, prezident Václav Klaus smlouvu odmítá a část vládní Občanské demokratické strany se na ni také dívá skepticky.

Reklama

Výběr článků

Načítám