Hlavní obsah

Dvě maskované postavy děsí diváky na tenisovém Wimbledonu

LONDÝN

V davu diváků sledujících zápasy tenisového turnaje ve Wimbledonu seděly dvě postavy, muž a žena, s obličeji zakrytými neprůhlednými maskami bez očí, rtů a nosu. Objevily se rovněž v obchodním domě Harrods, na charitativní akci Eltona Johna i na veslařském závodě v Henley. Sedí téměř nehybně, vypadají jako postavy z hororu a nikdo neví, čeho chtějí dosáhnout, napsal britský list The Daily Telegraph.

Článek

Z bližšího pohledu je patrné, že masky jsou z tenké gumy, která má kolem očí a nosu drobné otvory, takže nositelé mohou dýchat i vidět. Napětí, které vzbuzují, rozpoutalo četné spekulace mezi účastníky internetových debat.

Jde o druh akčního umění? Pokus o reklamu na zatím neznámý výrobek? Nebo slavný pár, který tímto uniká objektivům paparazziů? Uvážíme-li, že se oba účastní těch nejvýznamnějších společenských událostí, je to pravděpodobné, soudí deník. Navíc mají i svého šoféra, což by tuto tezi také mohlo podpořit.

Postavy vidí, cítí, slyší

Masky jsou dle jedné detailní fotografie velmi chytře vymyšlené na místech očí, nosu, pusy a uší jsou miniaturní dírky, které postavám zajišťují zachování funkčnosti všech základních lidských smyslů.

Další z teorií praví, že by to mohli být členové skupiny Anonymové, která vznikla na internetu a organizuje protesty proti scientologii. Zatím se na nich objevovali v maskách Guye Fawkese, který patřil ke spiklencům, jež chystali útok na anglického krále Jakuba I. a na parlament.

Účastníkům diskuze se líbí také teorie, podle níž jde možná o reklamní kampaň na seriál Dr.Who televize BBC anebo na luxusní automobilovou značku Lotus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám