Hlavní obsah

Inflace donutila Evropskou banku zvednout základní úrok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FRANKFURT
Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,25 procenta. Učinila tak poprvé více než po roce v rámci obav z rostoucí inflace a stoupajících cen pohonných hmot.

Článek

Jednadvacetičlenná bankovní rada ECB nedbala na rostoucí politické výhrady k přísnější měnové politice v 15 státech eurozóny. Analytici se zatím liší v názoru, zda jde o jednorázové opatření, nebo jestli se tím otevírá cesta k dalšímu zvyšování základní úrokové sazby.

Podrobnosti k úpravě měnové politiky na tiskové konferenci vysvětlí šéf ECB Jean-Claude Trichet.

Od základní úrokové sazby se odvíjí výše nákladů v celé ekonomice. Pro podniky, které potřebují úvěr, nebo pro spotřebitele, kteří mají hypotéku či jinou půjčku, znamená zvýšení sazeb pravděpodobnost zvýšení nákladů na obsluhu svých úvěrů. Pro střadatele je zvýšení sazeb naopak dobrou zprávou, protože jim zvyšuje úročení.

ECB už sazby moc zvyšovat nemůže, míní ekonomové

Většina ekonomů podle agentury Reuters předpokládá, že ECB nemá velký prostor k dalšímu zvýšení sazeb. V eurozóně totiž slábne hospodářský růst, což bývá obvykle signál ke zmírnění měnové politiky. Banka tedy bude muset s každým zvýšením sazeb pečlivě vážit, zda nepoškodí růst.

V České republice, která nebude členem eurozóny patrně ještě několik let, je nyní základní úrok na 3,75 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám