Hlavní obsah

Írán se připravuje na válku, už nechal vykopat 320 000 hrobů

Novinky, aš, Novinky, Debka, Press TV

Konflikt Spojených států s Íránem je podle nedělních informací stále pravděpodobnější. V den, kdy americký časopis New Yorker zveřejnil, že Kongres uvolnil 400 miliónů dolarů na přípravu války s íránským režimem a na tajné operace proti Teheránu, se objevila zpráva, že Írán nechal vykopat 320 000 hrobů pro případné oběti války. Uvedl to izraelský server Debkafile.

Foto: Raheb Homavandi , Reuters

Příslušníci íránského letectva skandují protiamerická a protiizraelská hesla

Článek

Minulý týden byl přijat plán rozdělit Írán na 31 vojenských okrsků, což schválil i nejvyšší ajatolláh Alí Chameneí. Každý sektor má mít vlastní velitelství, v jehož čele stane důstojník obávaných Revolučních gard. Pod velitelství bude spadat i vláda oblasti. Vojáci mají zároveň distribuovat jídlo, vodu, léky, provozovat záchrannou službu a nařizovat evakuaci.

Generál Fajsal Bakirzadih z Rady íránské armády pro Svatou obranu v této souvislosti uvedl, že bylo také vykopáno na 320 000 hrobů pro nepřátelské síly, které by vpadly na íránské území.

„Nepřejeme rodinám nepřátelských vojáků zkušenost, kterou si prošli ve vietnamské válce," uvedl generál. V zemi však panují obavy, že hroby, vykopané v příhraničních oblastech, jsou určeny především pro oběti amerických a izraelských náletů.

:.Íránský ministr zahraničí Manučír Mottakí foto: Reuters/Raheb Homavandi

Zmírnit napětí se v neděli pokusil jen íránský ministr zahraničí Manučír Mottakí, podle nějž Izrael nepůjde do útoku na Írán, neboť se stále vyrovnává s následky z letní války s libanonským Hizballáhem z roku 2006. Minulý týden ale Izrael pořádal velké cvičení, které bylo pojato jako útok na vzdálený cíl, což by mohl být nácvik útoku na jaderná zařízení Íránu.

V sobotu nejvyšší představitelé íránských Revolučních gard oznámili, že v případě útoku na své území zavedou tvrdou kontrolu tankerů přepravujících ropu z Perského zálivu, kam ústí i irácké ropovody.

Ron Paul varuje před válkou s Íránem, ztrojnásobí ceny paliv

Proti válce v s Íránem se tvrdě postavil neúspěšný republikánský kandidát na amerického prezidenta, kongresman Ron Paul. Podle něj by útok ztrojnásobil cenu ropy.

„V posledních několika týdnech, ne-li měsících jsme slyšeli hodně řečí o možném izraelském nebo americkém bombardování Íránu. Ceny energií jsou právě kvůli tomu tlačeny nahoru. Ukazuje to, že začnou-li padat bomby, budeme mít ceny energie dvoj- nebo trojnásobné.“

:.Ron Paulfoto: ČTK/AP

Tento válečný veterán dodal, že doufá, že Írán nebude bombardován. “Je to jako deja vu. Poslouchali jsem totéž, než jsme šli do Iráku a neudělali jsme to správně, nevyhlásili jsme válku, teď jsme tam a je to nekonečný zápas,“ dodal Paul

Jeho stranický kolega, další válečný veterán John McCain, který ho v primárkách porazil, ale má odlišný pohled. Loni zpíval na shromáždění píseň "bomb Iran".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám