Hlavní obsah

Prodej Windows XP končí, uživatelé však o podporu nepřijdou

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oficiální prodej operačního systému Windows XP má být ukončen k 30. červnu 2008. Řada lidí se nyní ptá, zda budou mít i nadále zajištěnu podporu této verze systému. Odpovědí je důrazné ano – podpora bude i nadále pokračovat, uklidňuje všechny uživatele Microsoft.

Článek

Nedávno Microsoft pro systém Windows XP vydal aktualizaci Service Pack 3, a dle svého vyjádření bude až do dubna 2014 pokračovat ve vydávání dalších aktualizací zabezpečení a důležitých aktualizací pro tuto verzi.

Další z častých otázek je, zda bude i po 30. červnu možné zakoupit počítače se systémem Windows XP. Odpověď zní opět ano. Je pravda, že systém Windows XP nebude nabízen jako koncový produkt v maloobchodním prodeji a bude ukončeno jeho přímé licencování hlavním výrobcům osobních počítačů.

:. Trojrozměrná okna jsou jen jedním z lákadel Windows Vista. foto: NOVINKY

Zákazníci, kteří budou systém Windows XP nadále potřebovat, jej však stále budou moci získat. Koupě systému Windows Vista Business či Windows Vista Ultimate díky downgradu, neboli možnosti automatického přechodu na nižní verzi, poskytuje firmám všech velikostí nárok využívat systém Windows XP Professional.

Tato možnost je rovněž přístupná všem zákazníkům ve firmách, kteří mají licenci k systému Windows, například Windows Vista Enterprise, zajištěnu prostřednictvím našich multilicenčních programů. Tato nabídka Vám dovoluje využívat ve Vašich nových počítačích systém Windows XP a později využít nové funkce systému Windows Vista, aniž budete muset investovat do upgradu.

Microsoft věří v postupný přechod uživatelů na Vistu

"Systém Windows Vista je dnes tou nejlepší volbou pro uživatele, kteří si kupují nový počítač pro použití doma či v malé firmě. Někteří zákazníci z malých firem však používají aplikace, které nejsou se systémem Windows Vista kompatibilní," uvádí Bill Veghte, senior viceprezident společnosti Microsoft.

"Ve většině případů by Váš dodavatel softwaru měl mít k dispozici aktualizovanou verzi takových aplikací. Pokud přesto potřebujete pracovat v systému Windows XP Professional, můžete si zakoupit s novým počítačem systém Windows Vista Business či Windows Vista Ultimate a poté využít možnosti snížení verze produktu," dodává Veghte.

Pro zákazníky, kteří mají zájem o levný osobní počítač (např. ASUS Eee PC), zpřístupňuje Microsoft u těchto modelů počítačů systémy Windows XP Home. Všichni menší OEM partneři navíc mohou i nadále zakoupit systém Windows XP prostřednictvím autorizovaných distributorů až do 31. ledna 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám