Hlavní obsah

Nájmy podraží příští rok razantněji než letos

Právo, Vladimír Čechlovský
PRAHA

Rodiny, které bydlí v bytech s regulovaným nájmem, čeká v příštím roce nepříjemné překvapení. Majitelé jim totiž budou moci zvýšit nájemné daleko razantněji než v letošním roce. Budou tak platit i o tisíce korun měsíčně víc než letos.

Článek

Důvodem je, že ministerstvo pro místní rozvoj v minulých dnech výrazně zvedlo na základě statistiky vývoje cen bytů cílové hodnoty výše nájemného, které má být v jednotlivých obcích dosaženo v roce 2010. Dotkne se to téměř všech obcí.

Tím pádem poroste nájemné rychleji, než se očekávalo, a to jak v roce 2009, tak i v roce 2010. Může jít i o desítky procent vyšší růst než loni.

V Praze nájmy i šest až sedm tisíc

V Praze, kde je růst nejvyšší, se už příští rok mohou běžné regulované nájmy pohybovat i okolo šesti až sedmi tisíc korun měsíčně, a to bez poplatků za služby. Například pro Prahu 6, oblast Vokovic a Veleslavína, se zvýšila cílová hodnota nájemného pro rok 2010 z asi 113 na 128 korun.

Nájemník v panelovém bytě, který nyní platí maximálních 63,30 koruny za čtvereční metr, nově může zaplatit až téměř 90 korun. To je zvýšení o 42 procent. Za byt 75 metrů tak zaplatí místo dnešních 4747 korun měsíčně příští rok až 6746 korun, to je až o dva tisíce korun více.

Zrychlený růst čeká příští rok i krajská města, kde jsou rovněž vysoké cílové hodnoty nájemného. Zde se ovšem běžné měsíční nájmy budou pohybovat okolo tří až čtyř a půl tisíce. V případě atraktivních měst Brna a Hradce Králové budou ovšem podstatně vyšší – odhadem okolo pěti až šesti tisíc.

Například pro Pardubice stoupla cílová hodnota nájemného z asi 48 na 59 korun za metr v roce 2010. Nájemník, který nyní platí za metr 42,30 koruny, od ledna může zaplatit až o téměř 39 procent více. V takovém případě by za byt o 75 metrech zaplatil místo 2289 nově 3172 korun.

V Olomouci se cílové nájemné v roce 2010 zvýšilo z asi 60 korun na zhruba 71 korun za metr. Rodina, která za metr platí 54,92 koruny, se tak může dočkat příští rok zvýšení o 29 procent. Nájemné tak u 75 metrového bytu může stoupnout z 3192 na 4119 korun, tedy zhruba o tisícikorunu.

Majitelé jdou většinou na maximum

Majitelé sice nemusí využít možnosti jít na úplné maximum, ale v praxi tak většinou postupují.

"Je to nečekaně prudký růst nájemného. Původně, při schvalování zákona, se mluvilo o každoročním růstu nájemného o 14 až 20 procent a nyní se ukazuje, že skutečné zvýšení je v mnoha případech nejméně dvojnásobné. Situace se začíná vymykat únosnosti. Problém je hlavně v tom, že sociální dopady nejsou adekvátně řešeny,“ řekl v pátek Právu místopředseda Sdružení nájemníků Milan Taraba.

Znepokojen je i místopředseda České společnosti pro rozvoj bydlení Josef Vlášek. "Počet lidí, kteří mají vážné problémy s placením nájemného, příští rok určitě stoupne,“ řekl Právu.

Mnoha nájemníkům může nájemné stoupnout ještě výrazněji, než uvádíme. A to v případě, když majitelé loni a letos nešli z nějakého důvodu při určování nájemného na možné maximum. To mohou kdykoli "dohonit,“ a to až do výše maximálního nájemného v daném místě. Řada majitelů tak hodlá postupovat.

Majitelé mohou podle nových cílových hodnot zvýšit nájemné kdykoli v příštím roce, tedy nejen od 1. ledna. Podmínkou ale je, že zvýšení ohlásí nájemníkům plné tři měsíce předem. Kdo tedy chce zvýšit nájemné od ledna, musí novou výši nájemného nájemníkům sdělit do konce září.

V bytech s regulovaným nájmem žije v současnosti asi 700 tisíc českých domácností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám