Hlavní obsah

Vláda místo daní snižuje sociální pojištění

Novinky, jov, alt
PRAHA
Aktualizováno

Kabinet v pátek schválil novelu zákona o dani z příjmu. Ta pro rok 2009 počítá se sazbou 15 procent s tím, že sociální pojištění se sníží o 1,5 procenta. Nyní je odvod osm procent, nově to tak má být 6,5 procenta.

Článek

Lidem by podle ministerstva financí a finančních odborníků díky úpravě sociálního pojištění měly narůst čisté příjmy o stovky korun měsíčně. Například člověk s měsíčním platem 30 000 korun by měl příští rok zaplatit státu o přibližně 450 korun méně.

S návrhem snížit místo sazby pojistné přišli ministři práce Petr Nečas (ODS) a financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Pokud by se totiž snížila sazba daně z příjmu z 15 na 12,5 procenta, jak bylo původně plánováno, a současně se výrazně snížily i klíčové slevy na dani, mnoha lidem by daně v důsledky vzrostly a nikoliv klesly. Proti tomu protestoval například poslanec ODS Vlastimil Tlustý. Snížením odvodů se má skutečně snížit daňová zátěž.

"Tento návrh bohužel rezignuje na výši sazby 12,5 procenta," uvedl už na jaře ministr financí Kalousek. Z kroku budou podle něj těžit kraje a obce, jejichž příjmy jsou částečně závislé na výši daní. Navíc je prý tato varianta šetrná k veřejným financím.

Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek míní, že pro domácnosti jde o dobrou zprávu. Změna může zvýšit příjmy domácností příští rok o deset miliard Kč, tedy asi o půl procenta. Navíc to prý povede domácnosti k vyšší útratě za zboží a služby, což bude vítanou podporou tuzemské ekonomiky v době ochabující zahraniční poptávky.

Tlustý požadoval 2,5 bodu

Někteří poslanci ODS navrhovali vyšší snížení odvodu až o 2,5 procenta, aby se odvod na pojištění snížil z nynějších 12,5 procenta na celkem deset procent (sociální  plus zdravotní pojištění).

Mezi nimi byl i exministr financí a zastánce zásadnějších reforem Vlastimil Tlustý nebo poslanec Martin Doktor. "Jeden a půl bodu není dva a půl," řekl Tlustý Novinkám v reakci na rozhodnutí vlády.

Sobotka: vláda nemá koncepci

"Návrh jasně ukazuje, že vláda nemá žádnou koncepci daňové reformy,“ řekl Novinkám místopředseda ČSSD a stínový ministr financí Bohuslav Sobotka k vládou schválené novele zákona o dani z příjmu.

"Do dvou let vznikne deficit nemocenského pojištění,“ varoval a označil tento problém za skrytou minu. "Ta mina vybouchne, až pan Topolánek opustí Strakovu akademii,“ prohlásil Sobotka.

Odboráři se snížením odvodů nesouhlasí. "Jde o další nekoncepční ránu pro státní finance, jež bude znamenat výpadek ve veřejných financích kolem 20 miliard Kč," řekla ČTK mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám