Hlavní obsah

Bouře poničila část úrody, stále ale bude dobrá

ČESKÁ REPUBLIKA
Aktualizováno

Kvůli středeční bouřce přijdou zemědělci o 200 až 300 tisíc tun obilí. Předpokládá to šéf Agrární komory Jan Veleba. Podle něj to znamená ztrátu více než miliardy korun. Zemědělci očekávali nadprůměrnou úrodu mezi 7,2 a 7,5 miliónu tun obilí, což měl být rekordní výsledek.

Článek

Část úrody ve středu zničily silné lijáky doprovázené větrem. Ve čtvrtek se Veleba nechal slyšet, že v některých regionech přišli zemědělci až o 80 procent sklizně.

Mezi nejvíce postižené oblasti patří střední Morava, Chrudimsko, Pardubicko, Kolínsko a Čáslavsko. Například na Znojemsku středeční bouřky podle údajů Agrární komory poškodily 2560 hektarů polí.

Na Jičínsku přírodní živel poničil úrodu na 1600 hektarech a velké škody hlásí také zemědělci z Benešovska, kde je poškozena zhruba pětina polí osetých řepkou a bezmála třetina polí s obilím. "Ve čtvrtek jsem letěl vrtulníkem nad severní částí Plzeňska a ozimé ječmeny jsou tam polehlé ze 70 až 80 procent," podotkl Veleba.

"Škody jsou sice lokální, přesto to ovlivní sklizeň, protože kvůli polehlému obilí budou významně nižší výnosy," uvedl Veleba. Při předpokládané ceně 5000 korun za tunu obilí se tak ztráty způsobené prudkými bouřkami mohou vyšplhat až na 1,5 miliardy korun.

Úroda by tak letos mohla být zhruba stejná či ještě o trochu vyšší než loni, kdy zemědělci sklidili celkem 7,15 miliónu tun obilovin. Tehdy mluvili o dobré úrodě.

Vichřice poničila 700 tisíc metrů dřeva

Společnost Lesy České republiky v pátek zvýšila své odhady škod ve státních lesích po středeční vichřici na téměř 700 tisíc metrů krychlových poničeného dřeva.

Ve čtvrtek lesníci odhadovali, že vichřice poničila nejméně půl milionu metrů krychlových dřeva, informoval mluvčí státního podniku Lesy ČR Radek Drahný. Podniku patří polovina lesů v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám