Hlavní obsah

USA vyškrtnou KLDR ze seznamu zemí podporujících terorismus

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PCHJONGJANG
Aktualizováno

Severní Korea ve čtvrtek předala Číně seznam svých jaderných zařízení. Ten po ní požadovaly světové mocnosti výměnou za hospodářskou pomoc. Očekává se také, že KLDR s půlročním zpožděním předá USA další dokumentaci o své produkci plutonia. Prezident George Bush podpořil vyškrtnutí KLDR ze seznamu států, které podporují terorismu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Pchjongjang loni v únoru Washingtonu slíbil, že plně zveřejní a ukončí své jaderné aktivity výměnou za energetickou pomoc v celkovém rozsahu téměř miliónu tun paliva. Spojené státy nyní postupně zruší některé sankce.

V polovině července Pchjongjang skutečně zastavil jaderný program v jaderném reaktoru v Jongbjonu. K předání úplného výčtu svých jaderných aktivit se však dosud neměl.

Dokument, které USA dostaly v květnu, má 18 000 stran a popisuje tři hlavní období za posledních téměř 30 let, kdy KLDR produkovala plutonium. První informace naznačovaly, že Severní Korea v uvedeném období vyprodukovala méně plutonia, než si Spojené státy myslely. Americké tajné služby předpokládaly 40 až 50 kilogramů plutonia, květnový dokument uváděl 37 kilogramů.

JADERNÝ PROGRAM KLDR

  • Severní Korea do roku 2002 uváděla, že její jaderný program je civilní. Již tehdy byla země podezřelá z tajného výzkumu jaderného zbrojení.
  • Teprve v roce 2005 KLDR oficiálně přiznala, že vlastní jaderné zbraně.
  • Podle zpravodajských služeb měla KLDR v říjnu roku 2006 zhruba osm jaderných zbraní.
  • V říjnu 2006 země provedla úspěšnou jadernou zkoušku.
  • V únoru 2007 KLDR před delegáty USA, Číny, Japonska, Ruska a Jižní Koreje slíbila ukončit jaderný program. V červenci byl zastaven provoz reaktoru v Jongbjonu.
  • Do června 2008 dostaly USA veškerou dokumentaci o severokorejské výrobě plutonia od 80. let.
  • Počátkem dubna 2009 KLDR otestovala raketu dlouhého doletu Taepodong-2. Tvrdila, že nesla do vesmíru satelit. Následně byli ze země vyhnáni pozorovatelé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám