Hlavní obsah

Od září dostanou lidé za první tři dny nemoci 25 procent mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidé budou za první tři dny nemoci od září do ledna 2009 dostávat 25 procent vyměřovacího základu ze svého příjmu. Návrh ministra práce Petra Nečase (ODS) ve středu schválila Sněmovna. Od července do září budou lidé dostávat 60 procent. Zmatky s čísly vznikly proto, že Ústavní soud od července zrušil neplacenou nemocenskou první tři dny.

Článek

Ze 184 poslanců hlasovalo ve středu pro čtvrtinu mzdy 94 zákonodárců, proti bylo 88.

Čtvrtinu vyměřovacího základu v prvních třech dnech nemoci pobírali lidé do konce loňska. V dalších dnech jim pak připadlo 69 procent. Od července budou mít i na počátku stonání stejně jako od čtvrtého dne, tedy 60 procent. Při nemoci delší než měsíc to pak je 70 procent.

Jaká bude výše nemocenské za první tři dny nemoci
červenec - září60 procent mzdy
září - leden 200925 procent mzdy
od ledna 20090

Podle již dříve schválené normy by nemocným pracovníkům od příštího roku měli nemocenskou vyplácet zaměstnavatelé. Za to by jim měly klesnout odvody.

Stínový ministr práce za ČSSD Zdeněk Škromach kritizoval to, že Nečas navrhl úpravu do technické novely zákona o nemocenském pojištění. Podle Škromacha vláda na rozhodnutí Ústavního soudu reagovala "zákeřným přilepením přílepku k zákonu". Nečas ale návrh za přílepek nepovažuje. Řekl, že nemocenská s novelou o nemocenském pojištění souvisí a její využití bylo "časově nejvhodnější".

Od příštího roku budou první tři dny znovu neplacené

Od příštího roku by nemocní opět neměli za první tři dny nemoci dostávat žádné dávky. Nečas navrhl také to, aby jim za to klesla od ledna sazba pojistného o 0,1 procenta. Podle ministra Ústavní soud uvedl, že karenční doba je při snížení pojistného možná. Pokud podle Škromacha vládní návrhy projdou, je ČSSD znovu připravena obrátit se na Ústavní soud.

Podle ústavních soudců je neplacení nemocenské v prvních třech dnech nemoci neústavní. Lidé, kteří si hradí pojištění, mají nárok na zabezpečení, uvedli soudci. Karenční dobu proto zrušili. Zákonodárcům dali do pololetí čas na to, aby přijali jinou úpravu. Podle Nečase nebylo ale možné v tak krátkém čase pravidla změnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám