Hlavní obsah

Africké země nechtějí kárat Mugabeho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HARARE

Představitelé tří zemí z jihu Afriky se pokoušejí najít řešení krize v Zimbabwe. Tamní opoziční předák Morgan Tsavagirai uvedl, že se bude řídit návrhy krizové schůzky Jihoafrického rozvojového společenství. Stávající zimbabwský prezident Robert Mugabe ale chce jednat až po svém znovuzvolení.

Foto: Nikola Solic , Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Summitu se účastní představitelé Svazijska, Tanzanie a Angoly, chybí na něm však jihoafrický prezident Thabo Mbeki. Podle svazijského ministra zahraničí má schůzka nabídnout Robertu Mugabemu rady, ale nekárat ho.

Generální tajemník Jihoafrického odborového svazu (COSATU) Zwelinzima Vavi ale řekl, že by si přál, aby Mugabemu sdělili, že jeho vláda skončila. „Nechceme, aby byl Mugabe uznán,“ sdělil. Spojené státy už uvedly, že Mugabeho vítězství neuznají, ale afričtí sousedé jsou opatrní.

Tsvangirai se ukrývá na nizozemské ambasádě

Mugabe odmítá jednat dříve než po pátečním druhém kole prezidentských voleb, v nichž je jediným kandidátem. Šéf opozičního Hnutí za demokratickou změnu Morgan Tsvangirai z druhého kola odstoupil kvůli násilí, které si podle něj vyžádalo už 86 obětí z řad jeho příznivců. Nemohl agitovat, protože byl před mítinky opakovaně zadržován nebo byla setkání opozice zakazována. .

Tsvangirai, který unikl už několika atentátům, se ukrýval do středy na nizozemské ambasádě v Harare. Nyní je zpátky ve svém domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám