Hlavní obsah

Matka Škrlové: manžela jsem rok neviděla, nevím kde a z čeho žije

– BRNO • Aktualizováno
Právo, jac, pko

Během středečního jednání Krajského soudu v Brně v kauze Kuřim vypovídala i matka Barbory Škrlové Renáta. Ta uvedla, že o přeměně své dcery neměla ponětí a změna dnes třiatřicetileté Barbory na třináctiletou dívku Aničku pro ni byla velkým překvapením. O svém muži Josefu Škrlovi, který je označován za mozek podvodu s falešnou identitou, řekla, že ho už rok neviděla a neví, kde a z čeho žije.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Renáta Škrlová u soudu.

Článek

"Muže jsem od června 2007 neviděla," řekla Škrlová s tím, že neví, kde její manžel je. Neposílá jí prý žádné peníze, ale ani si nevybírá důchod, který mu chodí na účet, Škrlová tak neví, z čeho její muž žije.

"Nevím ani, že by byl můj manžel nějaký konzul v Ázerbájdžánu. Jezdil tam ale na služební cesty, já se o to nestarala, protože z nich nebyly žádné peníze," dodala matka Barbory Škrlové.

Josef Škrla se v minulosti vydával za spolupracovníka ázerbájdžánského prezidenta. Invalidní důchodce s údajnými kontakty na střední Asii byl podle všeho duchovním vůdcem skupiny odštěpenců od Hnutí Grálu a podle mnohých tahal z pozadí za nitky celého případu. Mezi obviněnými není. Objevily se spekulace, že se podnikatel přezdívaný Čan skrývá v cizině.

Škrlová s ním prý telefonicky hovořila v lednu, kdy jí prý sdělil, že Barbora asi půjde před soud.

"O přeměně dcery na Aničku jsem neměla ponětí"

"Ona byla vždy taková dětská a naivní," řekla o Barboře ve středu její matka. Pro její přeměnu na Aničku nemá žádné vysvětlení. Soudu řekla, že se Barbora v 18 letech od rodiny odstěhovala do svého bytu v brněnské Meruňkově ulici. V tom bydlela se svojí přítelkyní Kateřinou Mauerovou, která se o ni starala.

S rodinou se pak Barbora dlouhý čas nestýkala. "Neměla pochopení pro praktický život,“ řekla matka o své dceři a doplnila, že Barbora se například bála zapnout plynový sporák. Potíže jí prý pomáhala překonat její přítelkyně Mauerová.

Před výslechem Eduarda Trdého z Dušínovy ulice v Kuřimi požádala Klára Mauerová, aby mohla opustit soudní síň na zbytek jednání. Trdý loni v květnu objevil na svém baby setu záběry svázaného Ondry z komory v sousedním domě.

Lezla po čtyřech v pyžamu a volala máma

Jednání ve středu zahájil výslech policisty Ivo Otáhala z Obvodního oddělení policie začalo středeční projednávání kuřimského případu týrání chlapců před krajským soudem v Brně. Policista u soudu popsal dramatické okamžiky, kdy byl přivolán do domu Kláry Mauerové poté, co se na celý případ přišlo.

"Klára Mauerová nás nechtěla pustit do komory. Řekla, že jiné děti doma nemá. Anička (Barbora Škrlová) měla na sobě pyžámko, lezla po čtyřech a volala máma. Jak jsme se přiblížili, začala ječet. Klára Mauerová říkala, že nemá klíče, že tam (v komoře) nikdo není a že máme jít pryč," popsal události policista.

:. Jakub Patočka u soudu.foto: Právo/Petr Kozelka

"Když přijeli hasiči, natlačily se Klára a Kateřina, která mezitím dorazila, ke dveřím komory. Bránily otevření dveří. Jakmile jsme malého chlapce odvedli, rázem se obě ženy uklidnily a posadily se. Klára řekla, že sestra Kateřina o ničem nevěděla," uvedl u soudu policista.

Před soudem dopoledne vypovídal novinář Jakub Patočka. "Kateřinu znám jako spolužačku ze studií. Koncem léta 2006 mě vyhledala se žádostí o pomoc. Řekla mi příběh o Aničce a já ji odkázal na své známé. Po odhalení v Kuřimi jsem Mauerovým pomáhal, myslel jsem, že zavřený Ondra byl jen jeden exces. Kateřina mi pak ale řekla, že verze o Aničce není pravdivá," řekl soudu Patočka.

Kateřina a Klára Mauerovy se pak před soudem nemohly dohodnout, zda Patočka věděl, že Anička je ve skutečnosti Barbora Škrlová. Klára Mauerová po hádce se sestrou opustila jednací místnost. Poté vypovídala manželka herce Viktora Skály. Řekla, že o zneužití dcery, která se měla vydávat za 12letou Barboru Škrlovou, před soudem nevěděla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám