Hlavní obsah

ČD dostanou pokutu, možná až stovky miliónů korun

Novinky, toh
PRAHA

České dráhy dostanou pokutu za zneužití dominance v nákladní dopravě. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potvrdil, že pokuta je jistá. Předseda úřadu Martin Pecina Novinkám sdělil, že by mohla být v řádu stovek miliónů korun.

Článek

„Minimálně bude v desítkách miliónů korun. Na výši pokuty se musím domluvit s Bruselem,“ řekl Pecina. Případ Českých drah spadá pod mezinárodní právo.

Podle něj nemá cenu dávat pokutu ve stovkách tisíc korun, protože jde o porušení soutěže a ne nějaké veřejné zakázky, proto bude sankce tak vysoká. Verdikt o výši pokuty by měl padnou 14. či 15. července, uvedl Pecina.

„ČD chybu uznaly a špatný stav již napravily,“ dodal předseda antimonopolního úřadu.

Na státní podnik si u úřadu stěžoval jeden slovenský konkurent, České dráhy podle něj zvýhodňovaly některé zákazníky, a tak si je vázaly ke dlouhodobé spolupráci. Podle Slováků jsou takové techniky dominantnímu soutěžiteli zakázány. ČD ale tvrdí, že v daném sektoru nemají dominantní postavení.

ÚOHS se touto otázkou zabýval poměrně dlouho. Zjistil, že má firma vedoucí postavení hlavně v převozu sypkých hmot, třeba uhlí. Jinde ale začíná zápasit s konkurencí silniční dopravy. Přesto se prý dráhy dopustily řady prohřešků, a to v letech 2003 až 2007, jak uvedla ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám