Hlavní obsah

Palestinci porušili příměří, na Izrael dopadly čtyři rakety

GAZA/TEL AVIV
Aktualizováno

Příměří mezi Hamásem a Izraelem, které začalo platit minulý čtvrtek, bylo v úterý porušeno. Na město Sderot dopadly čtyři rakety Kásam, které vypálil Islámský džihád. Lehce zraněn byl jeden člověk. Hamás zdůraznil, že on příměří nadále dodržuje.

Foto: Abed Omar Qusini , Reuters

Pohřeb dvou Palestinců zabitých v Nábulusu

Článek

V úterý odpoledne dopadly čtyři rakety Kásam vypálené z pásma Gazy na jih Izraele. Tři dopadly do města Sderot, jedna zasáhla chatu. Střepiny zranily jednoho Izraelce, další dva museli být ošetření se šokem. Čtvrtá dopadla na volné prostranství v oblasti Šaar Hanegev.

K útoku se přihlásil Islámský džihád. Ten už dopoledne sliboval odvetu Izraeli za to, že v Nábulusu izraelští í vojáci zabili jednoho z jeho členů. Terčem jejich útoků byl člen Islámského džihádu Tákir Abú Rali, který údajně chystal atentáty na území Izraele. Druhou obětí je podle izraelských zdrojů člen Hamásu 24letý Džad Hanfar.

Podle palestinských zdrojů byl ale druhým zabitým student, který neměl s bojovníky nic společného, což vyvolalo pobouření. Izraelci však tvrdí, že oba zabití muži byli ozbrojeni.

Islámský džihád okamžitě slíbil Izraeli "odvetu za vznešenou krev", která bude provedena v "hloubce sionistické entity". Starosta Nábulusu označil akci armády ze neospravedlnitelný zločin, podle něj však příměří neohrozí.

Hamás už zdůraznil, že on příměří dodržuje.

Poprvé bylo příměří porušeno v noci na úterý

Izraelci byli od počátku velmi skeptičtí k tomu, jak dlouho bude Egyptem dojednané půlroční příměří platit. Panovaly též obavy, že násilí ze západního břehu Jordánu se může přenést do Gazy, protože příměří se netýká západního břehu Jordánu, ale jen pásma Gazy.

Nejedná se o první porušení příměří, ale zatím nejflagrantnější. Již v noci na úterý dopadly do pouště Negev minometné granáty, nezpůsobily žádné škody a nikoho ani nezranily.

Únos Gilada Šalita

Gilad Šalit byl unesen v neděli 25. července 2006. Palestinci prokopali 300 metrů dlouhý tunel pod hranicemi Izraele s pásmem Gazy u přechodu Kerem Šalom. Ústil přímo ve stanovišti Izraelských obranných sil. Skupina asi osmi Palestinců při útoku vhodila granáty do tanku a obrněného transportéru. Dva tankisty zabila, třetího, zraněného střelce tanku desátníka Gilada Šalita unesla. Při útoku také padli dva Palestinci. K útoku se přihlásily tři radikální skupiny - ozbrojená složka Hamásu Brigády mučedníků Izzuddína Kásama, levicové Výbory lidového odporu a málo známá Islámská armáda.

Káhira potvrdila, že neotevře přechod v Rafáhu, který spojuje Gazu s Egytem, do té doby, dokud nebude propuštěn na svobodu zadržovaný izraelský voják Gilad Šalit, jenž je už dva roky vězněn Hamásem.

Reklama

Výběr článků

Načítám