Hlavní obsah

Tálibán loni na obchodu s opiem vydělal 100 miliónů dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Afghánské radikální hnutí Tálibán vydělalo loni na obchodu s opiem asi 100 miliónů dolarů, uvedl šéf Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC). OSN odhaduje, že hodnota opia, které v uplynulém roce v Afghánistánu sklidili, se pohybuje kolem miliardy dolarů.

Článek

Šéf úřadu Antonio Maria Costa řekl, že Tálibán od farmářů pěstujících opium vybírá 10procentní daň. Někdejší vládní hnutí podle něj vydělalo i na dalších aktivitách spojených s obchodem s opiem. "Jednou je ochrana laboratoří, další zajištění nákladu při přepravě přes hranici,“ řekl v rádiu BBC.

Přesná čísla budou teprve zveřejněna. Vzhledem k suchu, napadení škůdci a vládnímu zákazu pěstování opia na severu a východě země, budou ale zisky z výnosů menší, než předešlý rok. "To by příjmy snížilo, ale nijak výrazně,“ řekl Costa.

Afghánští farmáři zaznamenali v uplynulých letech hojnou úrodu, přičemž vyprodukovali víc opia, než se ho ve světě spotřebuje. "Loni Afghánistán vyprodukoval asi 8000 tun opia. Celý svět zkonzumoval zhruba 4000 tun. Ten nadbytek je někde uskladněn a mezi zemědělci to není,“ dodal Costa s tím, že se neví, zda je droga v držení dealerů, zkorumpovaných afghánských správců a politiků nebo Tálibánu.

Podle Britů ale peníze z obchodu s drogami financují vojenské operace Tálibánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám