Hlavní obsah

VIDEO: Od rána stávkuje 30 tisíc zdravotníků

– ČESKÁ REPUBLIKA • Aktualizováno

Do úterní stávky odborových organizací se zapojilo asi 30 000 zdravotníků. Řekl to předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. Dalších 40 000 lidí se stávkou sympatizuje. Lékaři ve velkých nemocnicích začali protestovat v šest hodin ráno.

Foto: Dan Krzywoň, ČTK

Ke stávce se zapojili i lékaři ostravské fakultní nemocnice.

Článek

Schlanger na setkání ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady v Praze řekl, že se stávky účastní také několik tisíc lékařů. V českém zdravotnictví pracuje celkem asi 200 000 lidí, zdravotnické odbory mají 40 000 členů, upřesnil. "Nechceme, aby se ze zdraví stalo zboží," dodal předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel.

Lékaři na místě měří lidem tlak, po vyšetření jim dávají symbolických třicet "julínků", které představují třicetikorunový poplatek u lékaře zavedený ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem (ODS).

Lékaři před vinohradskou nemocnicí platili lidem julínky.foto: Právo/Václav Pergl

K protestu se ráno připojily všechny fakultní nemocnice. Například v té ostravské začali lékaři stávkovat v sedm hodin, protest byl dvouhodinový.

Nemocnice fungují pro akutní případy. "V nemocnicích je posílený víkendový provoz, to znamená, že ve službě je méně lékařů než ve všední den, ale o něco více než běžně o víkendu, aby se určitě nic nestalo," řekla místopředsedkyně Lékařského odborového klubu (LOK) Jana Vedralová.

Svaz pacientů vyzval občany, aby v úterý nechodili k lékaři, pokud nemají akutní potíže. Do stávky se zapojili i zaměstnanci psychiatrických léčeben, ústavů sociální péče a lázní.

Ke stávce se zapojili i lékaři ostravské fakultní nemocnice.foto: ČTK/Dan Krzywoň

Na Vysočině stávkují čtyři nemocnice, na Liberecku začnou o hodinu dřív

Z pěti krajských nemocnic na Vysočině se protestní akce neúčastní pouze nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde je běžný provoz. Jihlavská a havlíčkobrodská nemocnice se do akce zapojily se vší parádou, tedy včetně odložených zákroků, které nejsou nezbytné. V Třebíči a Pelhřimově se bude stávkovat jen exponovanou hodinu mezi 13. a 14. hodinou a po zbytek dne připomenou zapojení personálu do protestu jen stužky a letáky na dveřích.

V liberecké a jablonecké nemocnici se bude stávkovat už mezi 12. a 13. hodinou. "V této době bude omezen provoz některých neakutních ambulancí, akutní pacienti budou normálně přijímáni. Plánujeme na tu hodinu mítink s občany,“ řekl Právu předseda lékařského oborového klubu (LOK) v Nemocnici Jablonec nad Nisou Petr Rota. Dodal, že se ke stávce připojí zhruba polovina lékařů a stejný počet středního zdravotnického personálu.

V Hradci Králové bude třetina zaměstnanců stávkovat celý den

Ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové se ke stávce přihlásilo zhruba 1 300 pracovníků, z toho asi 350 lékařů (celkem jich v nemocnici pracuje asi pět set). „Ti kteří se přihlásili ke stávce, což je asi třetina všech zaměstnanců, stávkují celý den. Je vidět, že v nemocnici je velmi utlumený provoz, na dvoře je méně lidí než obvykle v pracovní dny,“ popsal Právu aktuální stav ředitel Leoš Heger.

„Podpora stávky jde napříč všemi zaměstnaneckými kategoriemi. Zhruba třetina ambulancí je uzavřena, třetina má činnost utlumenu. Na lůžkových odděleních bude zajištěn provoz různě, někde plně, někde jako ve svátek,“ dodal ředitel. Ve 13 hodin se v Hradci připravuje mítink stávkujících na nádvoří nemocnice.

Nemocnice ve Středočeském kraji nestávkují

Největší středočeské nemocnice se ke stávce nepřidaly, všude se normálně ordinuje. V mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici se v úterý začalo pracovat stejně jako jindy. "Máme na oddělení spoustu dětí, nemůžeme je nechat bez péče, nestávkujeme,“ potvrdila Právu například primářka dětského oddělení Alena Štolcová.

Obdobné to bylo například v nemocnici Kladno, kde ráno normálně proběhla vizita jako každý den a vše pokračovalo v zaběhlých kolejích. "Nic mimořádného se neděje. Odbory nám na vedení nenahlásily žádnou stávku a provoz není nijak omezen. Může se stát, že bude mít někdo připnutou trikoloru nebo něco takového a symbolicky se připojí, ale zatím jsem nic takového v nemocnici neviděl a všichni normálně pracují,“ uvedl zástupce ředitele kladenské nemocnice David Homer.

V českobudějovické nemocnici lékaři nestávkují, v plzeňské třetina

V českobudějovické nemocnici stávkuje pouze část zdravotníků, a to ještě jen symbolicky. "Předseda zdravotnických odborů Lubomír Francl vedení nemocnice informoval o tom, že stávka aktivně organizována nebude a na všech odděleních se bude pracovat v plném rozsahu. Část zdravotnického personálu podpisuje petici na podporu odborářských požadavků,“ sdělil Právu kolem deváté ráno mluvčí akciové společnosti Nemocnice České Budějovice Jan Dušek. Dodal, že do stávky v nemocnici nevstoupil aktivně ani jediný lékař.

V plzeňské fakultní nemocnici stávka od rána ochromila provoz ve zhruba třetině ambulancí. „Ty většinou zajišťují jen nezbytně nutný provoz, akutní případy lékaři ošetřují,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Renata Jenšíková a dodala: „Situace je různá podle klinik, někde stávkuje třeba jen jedna sestra“ Zbývající dvě třetiny nemocnice jsou v běžném provozu.

Ve Zlíně stávka celý den

V ostravské fakultní nemocnici, která má přes tři tisíce zaměstnanců, stávkovalo od 7 do 9 hodiny přes 400 lidí. Podle místopředsedkyně moravskoslezských odborů ve zdravotnictví Dagmar Valové bylo některým zaměstnancům vyhrožováno, že by se neměli do protestu zapojit. „Bohužel se takové případy objevily, ale šlo spíše o výjimky. Vedení nemocnice nám se stávkou nedělalo problémy, spíše se to týká některých primariátů,“ konstatovala Valová.

Předseda zdravotnických odborů olomoucké Fakultní nemocnice Miroslav Studený odhadl, že se stávky celkem zúčastnilo kolem tisícovky zaměstnanců, tedy téměř celá ranní směna. „Kde nešlo práci zastavit, je pracovní režim stejný jako o víkendu. Všechny akutní ambulance ale fungují,“ řekl Právu Studený. Ke stávce se ve 13 hodin připojí také zaměstnanci prostějovské i přerovské nemocnice, kteří na hodinu omezí provoz v obou zdravotnických zařízeních.

Pracovníci zdravotnických zařízení ve Zlínském kraji prodloužili stávku na celý den. "Dnes nejdeme proti zaměstnavatelům. Stávka je zaměřena na reformní kroky vlády,“ dodal předseda.

:. Do stávky se zapojí statisíce lidí, život v zemi ale neochromí Zdroj: ČTK

Ministři, proti jejichž reformní práci odbory protestují, jednomyslně říkají, že lidé mají na stávku právo. Současně ale tvrdí, že tvrzení lékařů, že se reformami snižují reálné mzdy, není pravdivé. Premiér Mirek Topolánek (ODS) stávku označil za politickou.

Anketa

Podporujete stávku odborářů a zdravotníků?
Ano
65,6 %
Ne
34,4 %
Celkem hlasovalo 28868 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám