Hlavní obsah

Stále mnoho dětí hledá pomoc na Lince bezpečí kvůli vysvědčení

Poslední červnový týden bude opět ve znamení očekávání vysvědčení. Ne vždy se podaří dětem přinést domů vysvědčení, které splňuje představy jejich rodičů. Děti jsou pak pod velikým tlakem a místo aby se těšily na prázdniny, jsou ve stresu z toho, jak jejich rodiče případné špatné známky přijmou. Mnoho z nich pak hledá pomoc na Linkách bezpečí.

Článek

Odborníci radí sledovat děti ve škole během celého roku a vyhnout se tak nepříjemným situacím v pololetí nebo na konci školního roku. Pokud známky nejsou dobré, neměli by rodiče děti nepřiměřeně trestat, protože děti si mohou vytvořit ke škole negativní vztah a to může dlouhodobě ovlivňovat jejich postoj ke vzdělávání.

Jestliže v rodinách přece jenom nějaké nepříjemné situace v souvislosti s posledním dnem školního roku nastanou, pak je na snadě využít pomoci konzultantů na Linkách bezpečí. Odborné rady zde budou poskytovány jak dětem, tak rodičům, případně prarodičům.

Počet hovorů naštěstí každým rokem klesá

V loňském roce, v době vysvědčení, řešila Linka bezpečí celkem 106 případů týkajících se vysvědčení, z toho 37 případů v lednu a 69 v červnu. Z dlouhodobého hlediska počet hovorů týkajících se vysvědčení v absolutních číslech klesá. Problematika hodnocení dětí ve škole se čím dál častěji promítá do oblasti rodinných vztahů a už se nevyhrocuje pouze v den vysvědčení, ale řeší se během celého školního roku.

Poslední den školy bude v provozu bezplatná Linka vzkaz domů - z pevné sítě 800 111 113 z mobilu 724 727 777 (tarif dle operátora) - a Rodičovská linka 840 111 234, která je jinak v provozu každý všední den odpoledne. Více na www.linkabezpeci.cz.

Reklama

Související články

Nezkažte si vysvědčení

Dítka školou povinná mají před sebou poslední měsíc písemek a urputného zkoušení. Než se budou moci oddat prázdninovému lenošení, musí zdolat poslední...

Výběr článků

Načítám