Hlavní obsah

Vybíráme videokameru na letní dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radíme, jak na videokamery Stále více lidí si chce dovézt z dovolené nejen fotografie, ale také videozáznam. Vždyť natáčet na kameru je tak snadné. Stačí si jen vybrat vhodný kousek… Najít ten konkrétní model pro nás však nemusí být vůbec jednoduché. V nepřeberném množství konkurenčních nabídek se totiž často ztrácejí i ostřílení profesionálové.

Článek

Kameru si před koupí vyzkoušejte. Drží se dobře? Nebude vás kvůli její hmotnosti za chvíli bolet ruka? Obhlédněte ovládací prvky na přístroji, přes které se rychle dostanete k jeho klíčovým funkcím (například k optickému přiblížení).

Nechte si předvést hlavní menu. Mělo by být rychle pochopitelné a intuitivní. Dobrá kamera reaguje na povely rychle a ochotně. Pomalý zoom nebo ostření totiž spolehlivě zabrání pořídit dobrou momentku.

Zoomujeme a stabilizujeme

Čím větší možnost přiblížení kamera nabízí, tím lépe. Současné přístroje startují s desetinásobným zoomem. Tedy s dostatečnou hodnotou pro většinu záběrů. Nezaměňujme však hodnoty optického přiblížení s přiblížením digitálním.

Digitální zoom na rozdíl od optického degraduje obraz. Vhod přijde i optická stabilizace obrazu. Udrží obraz ostrý, i když se při záběru třeseme jako ratlíci. Pokročilí amatéři přivítají také možnost připevnit na oko kamery různé filtry a adaptéry.

Dobrý snímač? Velký snímač

Skvělou kvalitu záznamu zaručí jedině velký CCD snímač s vysokým rozlišením. Velikosti senzorů v současných kamerách oscilují mezi hodnotou 1/3 a 1/6 palce (palec = 2,54 cm).

Rozlišení se pohybuje od několika set tisíc pixelů po několik megapixelů u nejdražších přístrojů. Kdo chce pořizovat opravdu kvalitní nahrávky, ten se rozhlíží po modelech osazených ne jedním, ale hned třemi CCD.

Barevnost záznamu pak více odpovídá realitě, v obraze nalezneme také méně chyb. Nevýhoda? Takzvané tříčipové kamery stojí více.

Na co nahrávat - pevný disk nebo DVD?

Možností je několik. Rozšířené a levné jsou kamery, které data ukládají na miniDV kazety. Jejich odolnost je ale tragická.

To přístroje nahrávající na paměťové karty toho vydrží hodně, některé jsou dokonce voděodolné. S kvalitou záznamu jsou ale většinou na štíru.

Nám se nejvíce zalíbily kompaktní hi-tech výrobky s integrovaným pevným diskem s kapacitou desítek gigabytů. Na něj je možné uložit i několik hodin záznamu ve výborné kvalitě.

Ve tmě dejte kameře pokoj

Achillovou patou kamer je natáčení v šeru. Tady levné přístroje selhávají. Vybavenější modely obsahují infračervené světlo.

Umějí tak natáčet i v naprosté tmě. Obraz je však monochromatický se zeleným nádechem. Kdo bude nahrávat v noci často, vybere si produkt se sáňkami pro externí světlo.

Nezapomínejte na kvalitní zvuk

Miniaturní kamkordéry nejsou zrovna kamarádi se zvukem. Snažte se na trhu najít kousek, který má snímač zvuku umístěn vpředu.

Pokud by byl vzadu, bude přicházející zvuk ztlumen a smíchán s okolním ruchem. Někdy se do něj může přidat i rachot motorku, který pohání zoom nebo autofokus. Favorizujte proto kamery se vstupem pro externí mikrofon. Bude se hodit.

Výbava je důležitá

Z kamer pro domácí potřebu rychle mizí hledáčky. Ty nahrazuje výklopný displej, který může být dotekový. Slouží pak k ovládání přístroje. Obrazovka by měla nabízet rozlišení kolem 200 000 pixelů.

Jinak nepoznáte, zda kamera obraz zaostřila. Úhlopříčka by neměla spadnout pod 7 centimetrů. Zajímá nás i výdrž přístroje na baterie a možnost připojení k PC. Spokojí se kamera s USB portem, který má drtivá většina počítačů nebo vyžaduje méně rozšířenější FireWire?

Pak byste museli dokoupit k PC speciální rozšiřující kartu. Vyzkoušejte také, jak rychle umí kamera natáčet po zapnutí. Čím svižněji nastartuje, tím méně záběrů promešká.

Reklama

Související témata:

Související články

Do kapsy: HD kamerka za 5000 korun

V únoru se na trhu objeví kapesní kamera výrobce EU3C. Systém snímá video v rozlišení 1280x720 při 30 snímcích za sekundu (standard 720p) a záznam ukládá...

Nová kamera vidí lidem pod šaty

Britská společnost ThruVision vyvinula kameru T5000, která dokáže nahlédnout pod šaty i lidem na vzdálenost více než dvacet metrů. Lze ji napojit na počítač,...

Výběr článků

Načítám