Hlavní obsah

Po odchodu Wolfa se spekuluje o dalších přeběhlících

Novinky, jov
PRAHA
Aktualizováno

Sociální demokraté řeší odpovědnost za odchod poslance Petra Wolfa z poslaneckého klubu i strany. Podle místopředsedy strany Bohuslava Sobotky je za přeběhlíky na místě omluva voličům. V kuloárech se objevují informace o dalších "kandidátech" na odchod z klubu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) a šéf poslaneckého klubu strany Michal Hašek

Článek

Mohlo by jít například o poslance z Wolfova Moravskoslezského kraje Jaromíra Chalupu. Česká televize mluví i o Karlu Šplíchalovi, Haně Šedivé a Miroslavu Svobodovi.

„Takové spekulace, já to určitě nebudu,“ odmítl to ale Chalupa, podle kterého se Wolf dopustil zrady. „Zradit není tak jednoduché a něco se musí stát, aby člověk zradil. Jestli se v jeho případě něco stalo, že musel toto udělat, tak já tam nevidím žádné důvody,“ dodal.

Jaromír Chalupa

„Moje jméno kolovalo už jednou,“ sdělil pak Chalupa ke spekulacím. Bylo to v době před prezidentskou volbou, kdy se vyjádřil kladně na adresu Václava Klause. Toho ale nakonec nevolil a hlasoval podle stanoviska ČSSD pro Jana Švejnara.

Nařčení odmítli i další

„Co vám mám na to říct, je to hloupost. Nevím, kdo si to vymyslel, ale v životě mne nic takového nenapadlo,“ řekla Novinkám poslankyně Hana Šedivá.

„To je naprosto nesmyslná spekulace,“ reagoval pak poslanec Karel Šplíchal.

Poslanec Karel Šplíchal (ČSSD)foto: ČTK/René Volfík

Foldyna: Korupce je zjednodušené řešení

Ústecký volební lídr Jaroslav Foldyna považuje za zjednodušené tvrzení, že za odchodem je výhradně lanaření ODS a hovoří i o odpovědnosti vedení ČSSD.

„Nerad se přidávám k jednohlasnému výkřiku, že všechno je výsledkem spiknutí, že tady někdo chodí a nabízí lidem peníze a všichni jsou zkorumpovatelní. V důsledku tomu moc nerozumím,“ řekl Novinkám Foldyna k Wolfovu odchodu.

Poslanec Peter Wolf (Repro ČT)

„Obecně, když se na to dívám, je to čtvrtý člověk, který odejde, tak prostě to nemůže být jenom o tom, že tady pan Dalík nebo někdo běhá s penězmi. To se mi zdá jako dost zjednodušené řešení,“ doplnil. Odpovědnost vidí posloupně ve vedení strany, vedení klubu a na krajském výkonném výboru. „Vycházím z takových premis, že v této chvíli odešel z klubu čtvrtý člověk, že to není normální, že jsou to lidé, se kterými vedení strany dlouhodobě komunikovalo,“ sdělil Foldyna.

Nevyloučil, že téma otevře na sobotním zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD. „Uvidím, jaká bude na ÚVV atmosféra,“ prohlásil.

„Myslím, že je samozřejmě potřeba se tím zabývat, hledat ty důvody nebo i záminky. Každopádně v první řadě je to určité selhání toho každého jednotlivce. A vzhledem k tomu, že je to už čtvrtý případ, tak je třeba se taky podívat do vlastních řad, jestli by nebylo potřeba vylepšit komunikaci,“ uvedl pak k problému s přeběhlíky místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Sobotka: ODS nám vnucuje téma

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka však v reakci na Foldynova slova uvedl, že by si soc. dem. neměla od ODS nechat vnucovat téma atmosféry v poslaneckém klubu. „Myslím, že je to ze strany ODS docela průhledná taktika, když se snaží odvést pozornost od svých námluv s přeběhlíky a snaží se tu pozornost nasměrovat dovnitř poslanec

Podle Sobotky je ale na místě omluva voličům ČSSD za Wolfův odchod. „Samozřejmě omluva je namístě, protože je to sociální demokracie, kdo odpovídá ze výběr poslanců. Naši voliči, ať už to bylo na jižní, severní Moravě nebo na Zlínsku, volili ČSSD a nevolili přímo Wolfa, Melčáka nebo třeba Pohanku,“ sdělil.

Moravskoslezská ČSSD vyzvala Wolfa k odchodu ze Sněmovny

Výkonný výbor ČSSD Moravskoslezského kraje změnil také v pondělí svá původní slova, kdy Wolfa žádal, aby se vrátil zpět do klubu. Nyní stejně jako předseda strany Paroubek požaduje jeho odchod ze Sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám