Hlavní obsah

CIA mučila strůjce útoků z 11. září v tajné polské věznici, píše New York Times

– WASHINGTON • Aktualizováno
Novinky, ČTK, New York Times

Údajný "mozek" teroristických útoků proti USA z 11. září 2001, Pákistánec Chálid Šajch Muhammad, byl v roce 2003 krutě vyslýchán vyšetřovateli americké CIA v tajné věznici v severním Polsku. Uvádí se to v nedělním vydání listu The New York Times, který se odvolává na rozhovor s dvacítkou příslušníků CIA.

Článek

Z jejich výpovědi mimo jiné vyplývá, že údajná tajná věznice CIA na bývalém polském vojenském letišti Szymany patřila s jinou podobnou věznicí v Afghánistánu k nejdůležitějším zámořským zadržovacím centrům CIA. Její vyšetřovatelé zde na podezřelých z terorismu praktikovali kontroverzní metody výslechu.

Polsko bylo vybráno jako vhodná lokalita pro vyslýchání nebezpečných vězňů nejen vzhledem k tomu, že v něm neexistovaly "místní vazby" na teroristickou síť Al Kajda, ale především také proto, že polští zpravodajci se svými americkými kolegy nadšeně spolupracovali. "Polsko je 51. státem Unie," řekl bývalý člen CIA James L. Pavit.

Drsný výslech nepomohl

Právě v tajné věznici CIA na letiště Szymany byl podle tvrzení listu 18 měsíců po invazi do Iráku vyslýchán za pomoci ostrých metod i údajný "mozek" teroristických útoků z 11. září, Chálid šajch Muhammad, s nímž má v září začít soudní proces před vojenským tribunálem na Guantánamu.

Muhammad byl vystaven tvrdému mučení včetně kontroverzního waterboardingu, musel být v chladu a byl mu odepírán spánek a způsobována bolest bitím na břicho. Úspěch však měl "hodný policista", vyšetřovatel Deuce Martinez, který s ním bez násilí diskutoval. Muhammad se pak "uvolnil" do té míry, že manželce Martineze napsal báseň.

Hlavně ale poskytl podrobnosti o struktuře sítě Al-Kajdy, které vyšatřovatelé okamžitě použili proti ostatním zadržovaným v Polsku.

Americký Federální úřad pro vyšetřování FBI, který je známý svou rivalitou s CIA, zdůrazňuje, že bruální metody výslechu nejsou nutné a nepřinášejí výsledky. Podle zprávy amerického Senátu, zveřejněné minulý týden, právníci Pentagonu pochybovali o legálnosti agresivních metod výslechu podezřelých z terorismu už před tím, než kontroverzní techniky schválil tehdejší ministr obrany Donald Rumsfeld.

Podle demokratických senátorů šetření vyvrací argument administrativy prezidenta George Bushe, že násilí ze strany amerických vyšetřovatelů na zadržených v irácké věznici Abú Ghrajb a na kubánském Guantánamu, byly jen důsledkem selhání několika jednotlivců. Podle nich šlo o selhání celého systému.

Jeden z šéfů CIA: USA nemají správné vyšetřovatele

NYT ve svém článku tvrdí, že americké tajné služby před 11. zářím kontroverzní metody výslechu nevyužívaly. Přistoupily k nim při vyšetřování podezřelých z terorismu údajně proto, že nevěděly jak přimět k výpovědi "zatvrzelé" vězně v napjaté době, kdy podle všeobecného mínění hrozil USA další velký útok.

"Zeptal jsem se, co s těmi lidmi uděláme, až je chytíme? Nikdy jsme nevedli věznici. Neznáme jazyky. Nemáme správné vyšetřovatele," citoval list výpověď A. B. Krongarda, třetího nejvýše postaveného muže v CIA mezi lety 2001 až 2004. Martinez neuměl arabsky a byl do oddělení boje proti terorismu přesun z oddělení boje proti narkomafii.

Zpravodajští důstojníci CIA vyzpovídaní NYT také potvrdili nedávno zveřejněné informace Senátu, že ostré techniky výslechu včetně smyslové deprivace, začali američtí vyšetřovatelé používat podle vzoru svých bývalých protivníků ze studené války včetně bývalého Sovětského svazu. Zaváděla je jednotka, která původně měla školit vlastní vojáky, jak čelit brutálním výslechům

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám