Hlavní obsah

Královské výlety na české zámky

Právo, Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slunečné počasí láká v létě všechny výletníky i rodiny s dětmi k návštěvě některého z našich mnoha zámků. Historické interiéry a nádherné zahrady nabízejí relaxaci a skýtají představu o tom, jak žili naši předkové.

Foto: Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková , Právo

Český Krumlov

Článek

Český Krumlov

Malebné historické městečko jižních Čech nabízí návštěvníkům komplex hradu a zámku, který patří k nejrozsáhlejším ve střední Evropě – čítá na 40 staveb, 5 nádvoří a rozsáhlou, krásně upravenou zahradu.

Vodáci sjíždějící Vltavu jsou od jara do podzimu hojnými návštěvníky Českého Krumlova.foto: Právo/Petr Pokorn

Vybrat si lze ze 2 hlavních prohlídkových okruhů. V barokním parku, jehož dominantou je nedávno zrekonstruovaná kaskádová fontána, lze navštívit jedno z nejzachovalejších barokních divadel na světě, zámecké lapidárium. Za návštěvu stojí i zámecká věž, ze které se otevírá nezapomenutelný pohled na Český Krumlov i jeho okolí.

Otevírací doba: hlavní okruhy denně mimo pondělí 9–18 hod.

Jaroměřice nad Rokytnou

Barokní zámek, vystavěný v první polovině 18. století, patří k nejmohutnějším stavbám svého druhu nejen u nás, ale i v Evropě. Současně s ním vznikla i rozlehlá francouzská zahrada, na kterou navazuje za říčkou Rokytnou i anglický krajinářský park.

Jaroměřice nad Rokytnoufoto: Právo/Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková

Zámek byl ve své době centrem kulturního a společenského života. Kromě knihovny, divadla a galerie měl rovněž vlastní kapelu dirigovanou známým hudebním skladatelem Františkem Václavem Míčou. Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou prohlídkových tras.

První trasa seznamuje s životem v barokním šlechtickém sídle, jehož součástí je i Taneční sál, Římské lázně, salla terrena nebo hudební salóny s dobovými nástroji. Trasa druhá představuje novodobě zařízené interiéry včetně kuchyně, jídelny nebo dětského denního pokoje.

Otevírací doba: denně mimo pondělí 9–16 hod. (o prázdninách 9–17 hod.) Zajímavé akce: noční prohlídky (v 19, 20, 21 a 22 hodin, nutná rezervace) (20.–21. června a 27.–28. června). Zahradní slavnost (5. července) Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského (2.–12. července)

Dobříš

Dobříšský zámek, pocházející z druhé poloviny 18. století, je pěknou ukázkou rokokové architektury. Na návštěvníky zde čeká jedenáct historických pokojů, mezi nimiž vyniká Zrcadlový sál s bohatou štukovou výzdobou. Zajímavý je i tzv. Gobelínový pokoj s ukázkami vzácných nástěnných koberců.

Dobříšfoto: Právo/Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková

Za zámkem se rozkládá rozlehlá francouzská zahrada s pestrými květinovými záhony, které vytvářejí nejrůznější ornamenty, a s bohatou rokokovou zahradní architekturou vrcholící fontánou se sousoším Heraklových koní (nyní v rekonstrukci). Zahrada se plným právem řadí mezi nejkrásnější zámecké parky u nás.

Za zámkem se rozkládá rozlehlá francouzská zahrada s pestrými květinovými záhony, které vytvářejí nejrůznější ornamenty, a s bohatou rokokovou zahradní architekturou vrcholící fontánou se sousoším Heraklových koní (nyní v rekonstrukci). Zahrada se plným právem řadí mezi nejkrásnější zámecké parky u nás.

Otevírací doba: denně včetně pondělí 8–17.30 hod. Zajímavé akce: koncert Mezinárodního hudebního festivalu, (20. července), Svatováclavské slavnosti (13. září)

Mikulov

Půvabné město na samém jihu Moravy vítá návštěvníky z dálky viditelným zámkem, který byl postaven na místě původního hradu. Mimochodem, ten zde už před rokem 1218 založil pravděpodobně sám Přemysl Otakar I.

Zámek Mikulov foto: Karel Zábrodský

Dnešní zámek prošel složitým architektonickým vývojem, velmi utrpěl v dubnu roku 1945, kdy jej ustupující německá vojska zapálila, až palácový soubor vyhořel do základů. Dnes sídlí v prostorách zámku Regionální muzeum Mikulov, které nabízí návštěvníkům celou řadu expozic.

V zámeckých pokojích mohou návštěvníci obdivovat stálou expozici nábytku Od gotiky po empír, která představuje vývoj světského bydlení od 14. století až do 30. let 19. století.

Mikulovfoto: Právo/Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková

Pozornost si zaslouží expozice vinohradnictví a vinařství, jejíž součástí je druhý největší vinný sud ve střední Evropě. Pochází z roku 1643 a jeho objem činí úctyhodných 101 400 litrů.

Otevírací doba: denně mimo pon -dělí 9–17 hod.

Kroměříž

Arcibiskupský zámek v Kroměříži je pozoruhodnou památkou zařazenou na seznam kulturního dědictví UNESCO. Raně barokní podobu získala stavba koncem 17. století. K nejzajímavějším patří prohlídka historických sálů.

K tamním skvostům patří salla terrena, knihovna, Manský sál, Sněmovní sál nebo zámecká kaple sv. Šebestiána. Vystoupit se dá i na zámeckou věž.

Kroměřížfoto: Právo/Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková

K odpočinku a posezení zvou dvě nádherné zahrady – Podzámecká s řadou drobnějších romantizujících staveb, a Květná zahrada (Libosad) s Kolonádou, ze které je možné sledovat pestré obrazce vytvářené květinovými záhony.

Otevírací doba: denně mimo pondělí 9–17 hod. (o prázdninách 9–18 hod.) Zajímavé akce: výstava Mincovnictví církevních institucí za kardinála Ditrichsteina probíhá do 30. září.

Kunín

K nejcennějším barokním zámkům severní Moravy a Slezska patří Kunín, který vyrostl na místě renesanční tvrze. Do historie kunínského zámku se nejvíce zapsala osvícená hraběnka Marie Walburga, která tam založila vzdělávací a výchovný ústav – filantropinum.

Interiér na zámku Kunínfoto: Právo/Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková

Tragédií se pro zámek stala návštěva sovětských vojáků na sklonku války roku 1945, kteří zde zničili téměř vše. K zmrtvýchvstání naštěstí významně přispěli roku 2001 potomci rodu Bauerů, jemuž zámek kdysi patřil.

Z pozůstalosti jiného rodu, Fürstenberků, se podařilo získat velkou část původního rodového mobiliáře. Výsledkem je, že dnešní návštěvníci mohou obdivovat interiéry v plné někdejší kráse.

K unikátům Kunína patří barokní komínový systém na půdě, který svou složitostí připomíná spíše alchymistickou laboratoř, zajímavá je i geologická expozice navazující na tradici zdejší vzdělávací činnosti.

Otevírací doba: denně mimo pondělí 9–17 hod. Zajímavé akce: Zámecké slavnosti (21. června) Zámecký kinematograf (29.–31. srpna) Slavnosti růží (5.–7. září)

Reklama

Související články

Loketský hrad má co nabídnout

Historické město Loket na Sokolovsku, kterému vévodí stejnojmenný hrad, je v poslední době stále častějším cílem nejen našich, ale také zahraničních turistů....

Na Křivoklátě se rodí šperky ze dřeva

Nádvoří hradu Křivoklát ožilo tlukotem řezbářských paliček. Sjelo se sem na třicet řezbářů z celé republiky i zahraničí na tradiční týdenní sympózium...

OBRAZEM: Poznejte zámky ČR

Chystáte-li se navštívit zámek, máte na výběr z mnoha českých památek bohatých jak na historii tak na architekturu.

Výběr článků

Načítám