Hlavní obsah

Záchranáři vyzvedli z trosek potopeného trajektu 28 lidí

Záchranáři vysvobodili osmadvacet cestujících z vraku trajektu, který se v sobotu při ničivém tajfunu potopil u filipínských břehů. Na lodi cestovalo celkem přes osm set lidí. Sobotní havárii trajektu Princess of the Star podle agentur způsobily vysoké vlny vyvolané tajfunem Fengshen.

Článek

Záchranáři přepravili pasžéry do města Mulanay, asi 150 kilometrů jihovýchodně od Manily, řekl agentuře DPA policejní vyšetřovatel Fidel Posadas.

Trajekt, který v pátek vyplul z Manily a v sobotu odpoledne měl dorazit na ostrov Cebu v centru souostroví, vezl na palubě údajně 845 lidí. Z toho bylo 724 cestujících, mezi nimi i zhruba 50 dětí, a 121 členů posádky. Podle některých zdrojů se ale na trajektu nacházelo až 702 cestujících.

Trajekt Princess of the Star vyslal v sobotu nouzový signál a poté i signál kapitána o opuštění lodi. Plavidlo ztroskotalo asi tři kilometry od břehů ostrova Sibuyan.

Na ostrov byla dosud vyplavena čtyři mrtvá těla. Tři přeživší cestující byli objeveni v jedné vesnici na ostrově. Zbývající cestující a posádka jsou zatím pohřešováni a jejich osud je nejasný.

Záchranáři se k potopenému plavidlu probojovávali přes vysoké vlny a silný vítr. Dostali se k němu teprve 24 hodin poté, co byl s lodí ztracen radiový signál.

Kdo neskočil do vln, nejspíš zahynul

Jeden z přeživších řekl, že kvůli bouři musel trajekt zbrzdit svou plavbu. "Právě jsme jedli, když se loď najednou převrátila. Řekli nám, abychom si navlékli záchranné vesty a opustili plavidlo," citovala jeho líčení agentura DPA.

Mnozí lidé prý naskákali do moře. "Ti, kdo nedokázali skočit, nejspíš přišli o život uvnitř lodi," řekl tento očitý svědek neštěstí. Opustit loď podle něj nemohly především děti a starší lidé.

Lodní neštěstí nejsou na Filipínách vzácná - mnohé trajekty jsou staré a špatně udržované a prosazování bezpečnostních opatření je nedostatečné.

Tajfun byl příčinou lodního neštěstí na Filipínách například už v roce 1983. Při potopení překládacího člunu "Dona Cassandra" u jihovýchodních břehů Filipín přišlo tehdy o život přes 200 lidí.

Také největší námořní katastrofa v dějinách se odehrála u filipínských břehů, když se 20. prosince 1987 filipínský trajekt Dona Paz srazil s tankerem Vector jižně od Manily. Při následném požáru zahynulo 4375 pasažérů trajektu postaveného pro 1500 osob a 11 členů posádky tankeru.

Při lokálních záplavách a sesuvech půdy vyvolaných tajfunem Fengshen přišlo na celých Filipínách během víkendu nejméně 155 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám