Hlavní obsah

Rozhádaní zelení shánějí člověka na vedení poslaneckého klubu

Novinky, znk
PRAHA

Poslanecký klub SZ nemá po pátku nikoho ve svém vedení. Funkce místopředsedy klubu se vzdal poslanec Přemysl Rabas, minulý týden post předsedkyně klubu opustila Kateřina Jacques. Zelení jednají o změnách ve fungování šestičlenné frakce, které vyžadují rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Rabas (SZ)

Článek

Rabas jednání asi po dvou hodinách opustil, novinářům oznámil, že se vzdal místopředsednické funkce. O uvolněné křeslo předsedy klubu prý sice nemá zájem, kdyby se ale jeho kolegové na jiném kandidátovi nedohodli, funkci by přijal. Podle Rabase by nejlepší předsedkyní byla Jacques, nemyslí si ale, že by si svůj odchod z čela frakce rozmyslela.

Rabas je jediným možným kandidátem na místo předsedy klubu, který zbývá ve hře. Poslanecký klub nejmenší sněmovní strany má šest členů. Šéf zelených Martin Bursík a místopředseda strany Ondřej Liška mají ministerské funkce. Po odstoupení Jacques tak byli možnými kandidáty na uvolněnou pozici jen Rabas a Zubová s Jakubkovou, které kvůli sporům s Bursíkem a Jacques hrozily odchodem z klubu. Zubová i Jakubková ale v úterý uvedly, že nechtějí klub vést.

Co požadují rebelky

V úterý poslankyně oznámily, jak by si představovaly změny ve fungování klubu. Chtějí, aby všechna jednání byla otevřená předsednictvu a republikové radě a aby poslanci vycházeli nejen z koaličního prohlášení, ale i z programu SZ. Poslanci by také měli respektovat usnesení stranických orgánů.

:. Zelené rebelky Olga Zubová a Věra Jakubková s předsedou strany Martinem Bursíkemfoto: Právo/Lukáš Táborský

Pokud půjde o rozhodnutí, které jsou nad rámec koaliční smlouvy, chtějí, aby takové body byly předjednány na poslaneckém klubu a při nedohodě byly zveřejněny menšinové názory. Zubová s Jakubkovou chtějí také upravit jednací řád tak, aby klub docházel k rozhodnutím konsenzem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám