Hlavní obsah

Zimbabwská opozice zvažuje bojkot voleb, vladní brutalita narůstá

CNN, Novinky, DPA, BBC, rei
HARARE

Opoziční zimbabwské Hnutí za demokratickou změnu (MDC) zvažuje, že se příští týden nezúčastní druhého kola prezidentských voleb, uvedla CNN. Krok má být reakcí na brutalitu režimu prezidenta Roberta Mugabeho a čtvrteční vraždu manželky vlivného opozičního přívržence.

Foto: Philimon Bulawayo, Reuters

Zimbabwský prezident Robert Mugabe

Článek

Oznámení následuje poté, co Mugabe, ignorujíc pohrůžky Evropské unie před novými sankcemi, vyhlásil, že prezidentský úřad opustí, až bude všechna půda navrácena černošské většině.

MDC viní Mugabeho blok z násilí proti jeho příznivcům. Předvolební týdny poznamenaly bití, únosy, zatýkání, vyhrožování, obviňování a smrt více než 70 lidí.

První kolo voleb se konalo koncem března a žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu. Volební komise v rozporu se zákonem nebyla několik týdnů schopna zveřejnit výsledky volby. V parlamentních volbách, které proběhly ve stejném termínu, však Mugabeho strana prohrála a většinu získala strana Morgana Tsvangiraie. Druhé kolo prezidentského hlasování se má konat příští týden.

Násilnosti a zastrašování

Samotného Tsvangiraie v uplynulých týdnech zatkli hned několikrát a ve vězení zůstává generální tajemník strany Tendai Biti. Režim ho obvinil z vlastizrady a Bitimu hrozí trest smrti.

Atmosféru vyostřila čtvrteční vražda manželky starosty hlavního města Harare. Podle opozičního mluvčího byla její tvář k nepoznání, žena byla ubita železnými holemi a kameny. Organizace Amnesty International v pátek oznámila nalezení dalších dvanácti umučených těl.

Opozice tvrdí, že se na akcích podílí armáda, což nedávno potvrdila reportáž BBC. Mugabe před nedávnem varoval, že když nebude zvolen, armádním veteránům se to nebude líbit a lze čekat adekvátní odezvu.

EU hrozí sankcemi

Čelní představitelé EU, kteří se účastní unijního summitu v Bruselu, v pátek varovali Mugabeho před dalšími sankcemi, jestliže násilí nezastaví a nezaručí férový průběh voleb.

Prezident ale tvrdí, že úřad neopustí, dokud nebude všechna půda vrácena černochům. „Až jednou bude tohle dědictví v jejich rukou, přeberou moc lidé. Pak si řeknu: dílo je hotovo,“ řekl.

Mugabe začal zabírat půdu bělochů před osmi lety a přerozdělovat ji mezi černošským obyvatelstvem, které tvoří většinu. Půda jim podle něj patřila, neboť byla neprávem uzurpována za koloniální éry. Počet bělošských farmářů v zemi se tak z někdejších tisíců snížil na 400.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám