Hlavní obsah

Ahmadínežád: USA mne chtěly zabít

Novinky, rei
TEHERÁN
Aktualizováno

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád tvrdí, že měl být během letošní návštěvy Iráku unesen a zavražděn. V narážce řekl, že osnovatelem plánu byl Západ a Spojené státy. Ahmadínežádova slova ve čtvrtek citovaly internetové stránky prezidentské kanceláře.

Článek

Prezident pronesl obvinění před shromážděním kleriků v Kommu. O život při březnové návštěvě iráckého hlavního města Bagdádu mu prý usilovali „nepřátelé“, což je mezi íránskými vůdci běžné označení pro západní státy a zvlášť Spojené státy.

Ahmadínežád tvrdil, že plán nevyšel kvůli záměrné změně v programu návštěvy provedené na poslední chvíli. Jak se Teherán o záměru dozvěděl, prezident neuvedl.

Březnová cesta byla první návštěvou íránského státníka Iráku od islámské revoluce v Íránu v roce 1979 a naznačila, jak silné jsou vazby mezi Teheránem a šíitskými zástupci v irácké vládě. Podle zdroje citovaného listem International Herald Tribune se původně počítalo i s cestou do Karbaly a Nadžáfu, ale bylo od ní upuštěno.

Nová hra se prý Západu nevyplatí

Ahmadínežád hovořil v šíitském posvátném městě také o jaderném programu své země. Řekl, že "nová hra" Západu ve sporu o program, je odsouzena k nezdaru, čímž naznačil, že Írán bude v programu pokračovat bez ohledu na sankce Západu a pohrůžky Američanů vojenským zásahem.

Evropská unie v minulých dnech schválila zmrazení evropských účtů íránské státní banky a Teherán měl z Evropy stáhnout aktiva v hodnotě 75 miliard dolarů, což íránská vláda popřela.

Západní státy se obávají, že na pozadí íránského atomového programu jsou válečné záměry. Írán tvrdí, že tomu tak není.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám