Hlavní obsah

Jaké počítačové komponenty pořídit pro nižší spotřebu energie 1/2

Ve spojení s koupí počítače řešíme většinou jen kupní cenu. O tom, že přístroj vyžaduje ke svému provozu elektrickou energii a že ji nechce zrovna málo, se příliš nemluví. Dnes si ukážeme, jaká je jeho opravdová spotřeba a jak minimalizovat účty za elektřinu se stávajícím počítačem.

Článek

Snížení spotřeby elektřiny není jen cesta k menšímu inkasu. V době, kdy se neustále přetřásají pojmy jako „skleníkové plyny“, „globální oteplování“ nebo „obnovitelný zdroj energie“, i počítačový průmysl více dbá na vyšší účinnost nově vyrobených zařízení.

Ve skutečnosti je ona efektivita spotřebičů velmi důležitá i z hlediska získání zákazníka, který na tato zelená hesla slyší čím dál víc. Proto drtivá většina moderních součástek využívá elektřiny mnohem úsporněji, než jak s ní nakládaly několik let staré komponenty.

Některé počítačové součástky se dokonce umí při nečinnosti vypnout. Příkladem mohou být moderní grafické karty nebo mikroprocesory. Jak daleko se v tomto úsilí výrobci počítačů dostali, ostatně dokazuje přiložený graf.

Kolik spotřebuje moderní počítač

Jako základ nám poslouží typický domácí počítač z roku 2007. Ten je vybaven dvoujádrovým procesorem, 2GB operační paměti, grafickým akcelerátorem s přídavným napájením, jedním pevným diskem a vypalovací mechanikou.

Takový počítač si bere ze zásuvky mezi 90 a 100 W elektrické energie v klidu. Pokud jeho výpočetní sílu využijete naplno, vyšplhá se spotřeba vysoce nad 100 wattů. V tomto výčtu však není započítán monitor, případně tiskárna a další příslušenství.

Velkou roli u monitoru hraje jeho úhlopříčka. Nejběžnější 19" modely spotřebují okolo 40 W, s rostoucí velikostí se zvyšuje i spotřeba. Mezi nejhladovější patří staré CRT vakuové obrazovky. Ty si rády berou přes 100 W energie.

Jak ušetřit se stávajícím náčiním

Není bez zajímavosti, že i vypnutý počítač neustále hoduje ze zásuvky. Bere si přibližně 10 wattů. To platí vesměs pro všechnu elektroniku ve stand-by režimu. Pokud počítač delší dobu nepoužíváte, je nejlepší jej zcela odpojit ze zásuvky a monitor natvrdo vypnout.

Za týden dovolené tak ušetříte několik kWh energie, tedy asi 15 korun. Není to sice mnoho, ale někde se začít musí. Pokud je v zásuvce více zdánlivě vypnutých přístrojů, pak je úspora daleko větší. Jestliže používáte tzv. šetřiče obrazovky a myslíte si, že tím nějakým způsobem šetříte energii nebo životnost monitoru, zapomeňte na to.

Mnohem lepší je nastavit, aby se monitor po 15 minutách nečinnosti vypínal. Stejně tak můžete nastavit počítač, aby v případě delší nečinnosti přešel do stavu hibernace – zcela se vypnul, ale uložil rozdělanou práci. Jistá agentura nedávno vyzkoumala, že ačkoli moderní procesory podporují automatické řízení spotřeby, osm z deseti počítačů má tuto funkci vypnutou.

Týká se to především uživatelů, kteří si počítač postaví sami, ale už nevědí, jak je správně nastavit. Škoda, protože i podomácku postavený počítač může být „zelený“.

Dražší, ale úsporný Intel Core2 Duo E7200 (2900 Kč)

Na tento procesor platí velmi dobře přísloví, kde se praví, že nejsme tak bohatí, abychom si mohli kupovat levné věci. Jinými slovy – není sice nejlevnější, ale díky pokročilé výrobě spotřebovává málo energie. Vyšší investice se tak za nějaký čas vrátí.

foto: Intel

Výkonný, ale efektivní Radeon HD 3650 (1500 Kč)

Nejnovější generace grafických karet firmy AMD se pyšní velmi dobrou efektivitou. Ačkoliv Radeon HD 3650 patří mezi karty schopné rozhýbat leckterou hru, je velmi střídmý, co se týká energetických nároků. Navíc podporuje dekódování videa ve vysokém rozlišení i vizuální rozhraní Aero Glass operačního systému Windows Vista.

:. Grafická karta ASUS EAH3650 aneb Radeon HD3650 v červeném. Foto: Archiv

Pomalu, avšak šetrně Western Digital RE2-GP (5500 Kč)

Terabajtový disk v zeleném, to je úložiště edice GP. Nabízí totiž nejnižší spotřebu ze všech velkokapacitních disků ostatních výrobců. Ale i tady platí úsloví něco za něco.

:. Vyšší kapacita pevného disku nemusí znamenat i vyšší spotřebu. Foto: Archiv

A malá spotřeba je vykoupena nižším výkonem popisovaného výrobku (jeho plotny se otáčejí pomaleji). Nehodí se proto jako hlavní disk do silných počítačů. Coby záloha pro fotky nebo videa z dovolené ale poslouží znamenitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám