Hlavní obsah

Slovenskem hýbe skandál, na zavedení eura prý vydělaly finanční skupiny

Právo, ivi
BRATISLAVA

Podle bývalého ministra financí Ivana Mikloše vydělaly velké finanční skupiny stovky miliónů po úniku tajných informací o revalvaci slovenské koruny. Představitelé finančních skupin tvrdí, že se neřídili žádnými tajnými informacemi z vlády, ale obchody dělali na základě prohlášení premiéra Roberta Fica, že chce co nejsilnější kurz koruny.

Článek

"Zavedení eura má své první vítěze - finanční skupiny J a Istrokapital," uvedl Mikloš, důkazy však nepředložil. Letos 28. května, těsně před revalvací slovenské koruny, se na devizovém trhu prodalo asi půl miliardy euro, což je neobvykle vysoká částka.

Guvernér Národní banky Slovenska (NBS) Ivan Šramko uvedl, že s informací o revalvaci slovenské koruny disponovali tři lidé z centrální banky, ale z tohoto prostředí informace neunikly. To samé tvrdí také ministerstvo financí. NBS už začala prošetřovat, zda došlo k úniku informací.

Fico udělil ministrovi žlutou kartu

Premiér Robert Fico každopádně otevřeně kritizoval ministra financí Jána Počiatka, že se před revalvací slovenské koruny setkal se šéfem finanční skupiny J Ivanem Jakabovičem na jachtě v Monaku.

"Veřejně odsuzuji chování ministra financí. Jeho chování je neetické a nemorální. Pokud máme bojovat s finančními skupinami a ministr financí se objeví ve společnosti lidí z finančních skupin někde na jachtě v cizím státě, není to důvěryhodné. Je to neetické a nemorální. Vážně mu to vytknu a dám mu žlutou kartu. Druhý pokus už nebude," uvedl premiér.

V této souvislosti Fico požádal ministra dopravy, aby odvolal vedení bratislavského letiště, protože ředitel letiště Karola Biermann se setkání v Monaku také zúčastnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám