Hlavní obsah

Bush chce znovu těžit v amerických pobřežních vodách

Novinky, CNN, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush ve středu vyzval Kongres k ukončení více než čtvrt století starého zákazu na těžbu ropy a zemního plynu v pobřežních vodách Spojených států. Opatření by mělo vést ke snížení závislosti USA na dovozu surovin.

Foto: Profimedia.cz

V amerických pobřežních vodách se nesmí těžit od roku 1981.

Článek

Bush se pro opatření vyslovil v době, kdy spotřebitelé vyzývají ke krokům, jež zabrání růstu cen ropy. Ještě před Bushovou řečí vystoupila mluvčí Bílého domu Dana Perinová s tím, že Kongres by před přijetím opatření neměl ztrácet čas.

Těžbu ropy a zemního plynu podél pobřeží Spojených států zastavilo moratorium Kongresu v roce 1981. Federální zákaz se týkal asi 80 procent vnějšího kontinentální šelfu USA. Měl zejména chránit životní prostředí a turisty.

Demokratům a některým republikánům, kteří reprezentují pobřežní státy, se zrušení moratoria nelíbí. Bush za to demokraty obviňuje ze snah podlomit kroky k oživení domácí surovinové produkce. Předpokládá se, že prezident vyzve i k obnovení těžby na Aljašce.

Americké energetické potřeby jsou také jedním z hlavním témat listopadových prezidentských voleb. Pro těžbu v pobřežních vodách se vyslovil republikánský uchazeč John McCain, který je nicméně proti těžbě na Aljašce. Jeho demokratický rival Barack Obama je proti a vyzývá k hledání alternativních zdrojů energie.

Suroviny při pobřeží USA

Odhadované zásoby:

- 18 miliard barelů vytěžitelné ropy

- 77 biliónů krychlových stop zemního plynu

Roční energetická spotřeba USA:

- 7,6 miliardy barelů ropy

- 21 biliónů kubických stop plynu

Reklama

Výběr článků

Načítám