Hlavní obsah

Poslanci pustili návrh na zrušení poplatků pro novorozence do druhého čtení

– PRAHA
Novinky, znk

Poslanci poslali do druhého čtení návrh na osvobození novorozenců od poplatků za pobyt v porodnici. Novelu nyní posoudí zdravotnický výbor ve zrychleném režimu. Pro bylo 144 poslanců, proti jen jeden.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Článek

Poslanci souhlasili se zkrácením posuzování ve výboru, novela tak má být projednána do 18 hodin.

"Zrušení poplatků u novorozence je správným krokem, i když jen částečným,“ řekl Jaroslav Krákora (ČSSD) s tím, že je třeba řešit poplatky komplexně. „Tento návrh je vykročením správným směrem, ale chce ujít jeden metr a my potřebujeme ujít deset kilometrů," dodal David Rath (ČSSD).

"Zdraví je statkem, který odpovídá ekonomické definici jako kterýkoliv jiný. "Čím větší je cena na cenovce, tím menší je plýtvání s tímto statkem," reagoval Boris Šťastný (ODS).

"Zasáhnout nyní do systému poplatků znamená destabilizovat zdravotnictví," řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) s tím, že zdravotní systém nemá podle něj řešit sociální situaci občanů. "Jestli chcete, aby se peníze nutné na zdravotnictví prošustrovali v paralenech, tak rušte poplatky," dodal.

Novelu původně předložila lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

Reklama

Související články

Wagnerová: ÚS se může k poplatkům vrátit

Místopředsedkyně Ústavního soudu (ÚS) Eliška Wagnerová poradila odpůrcům regulačních poplatků, jak znovu zatopit vládě. Uvedla, že jestliže si bude na poplatky...

Výběr článků

Načítám