Hlavní obsah

VIDEO: Koalice zaútočila v Afghánistánu na vesnice obsazené uprchlými Táliby

Novinky, ČTK, BBC, aš, Sky News
KANDAHÁR
Aktualizováno

Síly NATO a afghánská armáda ve středu zaútočily na deset vesnic, které v posledních dnech u Kandaháru obsadili bojovníci Tálibánu včetně několika set jejich bojovníků, kteří uprchli v pátek z věznice.

Foto: Ismail Sameem , Reuters

Britští vojáci hlídkují u Kandaháru.

Článek

V oblasti byly zaznamenány první přestřelky a drobnější střety mezi koaličními silami a Táliby, uvedl mluvčí NATO Mark Laity. "Protože operace pokračují, můžeme poskytnout jen omezené podrobnosti, ale máme zprávy jen o drobných kontaktech a žádné informace o ztrátách,“ řekl mluvčí.

Operace byla avizovaná už v úterý, kdy se do okresu Arghandáb přesunulo asi 700 afghánských vojáků a několik kanadských jednotek. "Máme dost vojáků na to, abychom provedli operaci a vyhnali Táliby z oblasti," prohlásil mluvčí afghánského ministerstva obrany Muhammad Záhir Azímí.

Radikálové vyhodili do povětří několik mostů přes řeku, která nově obsazené vesnice odděluje od Kandaháru, a nakladli desítky nášlapných min.

Podle afghánských úřadů poskytuje obsazení vesnic Tálibánu strategickou výhodu. "Arghandáb je blízko Kandaháru, takže Tálibán odsud může snadněji podnikat útoky na město. Kromě toho je v oblasti mnoho stromů a zahrad, takže se ozbrojenci snáze ukryjí před nálety," řekl kandahárský zastupitel Hadži Agha Lala.

:. Afghánské posily míří do Kandaháru.foto: Reuters/Ahmad Masood

Z vesnic v úterý uteklo 4000 civilistů, kteří mají strach z bojů. Letadla NATO už v oblasti shazovala letáky vyzývající obyvatele, aby oblast opustili. Afghánské úřady také vyhlásily pro celou provincii noční zákaz vycházení.

Jeden z velitelů Tálibánu oznámil, že členové hnutí jsou připraveni bojovat s afghánskými a mezinárodními jednotkami, dokud nepadnou.

V Afghánistánu padla první Britka

V Afghánistánu zahynuli v pondělí čtyři britští vojáci včetně jedné ženy. Jde o první Britku, která ve válce padla.

V provincii Laškar Gah zasáhla jejich vozidlo nálož nastražená nálož.Tři vojáci zahynuli na místě, jeden ze dvou zraněných zemřel v nemocnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám