Hlavní obsah

Průmyslová zóna ubere Plzni další kus zeleně

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihovýchodním okraji Plzně vyroste nová průmyslová zóna – Bručná Business Park. Rozlehlý areál nabídne stovky pracovních míst, zároveň však zabere devět hektarů převážně orné zemědělské půdy, pokáceny budou desítky stromů a zmizí i zdejší chatová kolonie.

Foto: Profimedia.cz

Město Plzeň se dočká další průmyslové zóny (ilustrační foto).

Článek

Komplex vybuduje pražská developerská firma Somerville a to mezi dálničním přiváděčem, tratí na České Budějovice a Barvínkovou ulicí. „Jde o místo s velmi dobrým silničním a v budoucnu i železničním napojením,“ řekl Právu zástupce investora Jiří Sudolský.

Skoro polovinu výměry zaberou tři velké haly, největší má mít rozměr 150 na 150 metrů. „Rozdělíme je na živnostenské provozovny, obchody, ale ne supermarkety, a menší logistická centra,“ podotkl Sudolský. Projekt počítá s vytvořením pracovních míst pro 550 lidí.

„Nájemce budeme shánět až získáme územní rozhodnutí a to chceme mít letos,“ uvedl Sudolský. Stavba podle něj začne do léta 2009 a potrvá maximálně tři roky. Radnici projekt nevadí. „Je v souladu s územním plánem, je dobře, že řeší komplexně celé území, a pokud má sloužit živnostníkům, tak tím lépe,“ sdělila Irena Vostracká, ředitelka magistrátního útvaru koncepce a rozvoje.

Vykácené stromy by měla nahradit nová výsadba

Město v lokalitě vlastní několik pozemků, s jejich odprodejem souhlasí tamní obvodní radnice a pro je i majetková komise městské rady. Haly vymažou místní chatovou kolonii. „S jejich majiteli jsme dohodnutí,“ poznamenal Sudolský.

Devadesát procent území tvoří zemědělské pozemky. Převažuje orná půda, ale nepříliš kvalitní.

„Pokud je projekt v souladu s územním plánem a nebude mu bránit ani nic jiného, není důvod, abychom nevydali souhlas s vynětím těchto pozemků ze zemědělského půdního fondu,“ konstatovala Naděžda Špetová z odboru životního prostředí magistrátu. Počítá se i s vykácením 113 stromů, které by však měla nahradit nová výsadba.

Podmínkou bude i rozsáhlý archeologický průzkum. „Může trvat tři čtyři měsíce,“ upozornil Milan Metlička ze Západočeského muzea. „Předpokládáme, že na ploše zhruba jednoho hektaru nalezneme stopy po pravěkém osídlení,“ dodal. Ty se podařilo objevit i při vykopávkách v trase nynějšího dálničního přiváděče.

Reklama

Související články

V Plzni může vyrůst nové obchodní centrum

Kontroverzní projekt společnosti InterCora na výstavbu obchodního komplexu v Plzni u Prazdroje získal cenné body. Na místě zbouraného nákladního nádraží...

Výběr článků

Načítám