Hlavní obsah

Z kanceláře britské ministryně zmizel počítač s tajnými dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Z kanceláře britské ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsové v severoanglickém Salfordu byl o víkendu ukraden počítač s tajnými dokumenty týkajícími se údajně bezpečnostních otázek. Zcizení dokumentů potvrdil vládní mluvčí Michael Ellam.

Foto: Profimedia.cz

Britská ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsová

Článek

Během jednoho týdne jde již o druhý únik tajných informací, do něhož je zapleten vysoce postavený činitel britské vlády.

Podle zpravodajské stanice BBC se dokumenty, uložené ve zcizeném počítači, týkaly obrany a extremismu. Žádný z nich však údajně nebyl klasifikován jako přísně tajný.

K vloupání došlo podle vládních informací v sobotu odpoledne. Zloději údajně neodnesli nic jiného než počítač. Podle BBC je možné, že Blearsová mohla porušit pravidla uchovávání tajných vládních dokumentů.

Opakované ztráty

V Británii jde již o druhý závažný incident během sedmi dní, při němž došlo k úniku tajných vládních dokumentů. Minulé úterý našel pasažér vlaku směřujícího z Londýna do Surrey přísně tajné dokumenty, které obsahovaly zprávu o současné situaci v Iráku a poslední zpravodajské informace o teroristické síti Al-Kajda.

Dokumenty údajně patřily vysoce postavenému zpravodajskému důstojníkovi působícímu na úřadu vlády, který byl okamžitě po incidentu zbaven své funkce.

Opoziční konzervativci označují ztrátu dokumentů za další případy v sérii zásadních selhání vlády při zajišťování bezpečnosti. Labouristická vláda premiéra Gordona Browna musela již loni čelit několika podobným skandálům. Na konci roku například vyšlo najevo, že se ztratily nosiče s osobními a bankovními údaji miliónů Britů.

Reklama

Související témata:

Související články

V londýnském vlaku se opět našly tajné spisy

Jen pár dní po aféře se ztracenými přísně tajnými spisy byl v londýnském vlaku nalezen další balíček s důvěrnými vládními materiály. Oznámil to v neděli list...

Výběr článků

Načítám