Hlavní obsah

Internet Explorer se třese strachy, Firefox má novou verzi

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Americká společnost Mozilla Corporation uvedla novou verzi internetového prohlížeče Firefox pod označením 3.0. Firefox 3 se má stát největším konkurentem Internet Exploreru. Třetí verze Firefoxu přichází 3,5 roku po uvedení první. Slibuje nový vzhled, jednodušší ovládání a lepší zabezpečení, které obsahuje například obranu proti vykrádání citlivých dat či škodlivým programům.

Článek

Prohlížeč by měl rovněž odstranit nešvar starších verzí v podobě zahlcování operační paměti počítače a pomalého načítání stránek. Mozilla se rozhodla rozšíření nového Firefoxu podpořit vyhlášením pokusu o překonání světového rekordu v počtu stažení během prvních 24 hodin. Na stránkách se do úterního odpoledne zaregistrovalo přes 1,5 miliónu zájemců.

"Třetí verze Firefoxu má podle mě potenciál posunout rozšířenost tohoto prohlížeče, už jenom díky silné komunitě svých fanoušků, kteří jej budou propagovat dál. Zároveň může donutit Microsoft k rychlejšímu vývoji jeho Internet Exploreru, což by bylo jedině pozitivní," řekl šéfredaktor odborného serveru Lupa Aleš Miklík.

Předchozí verze Firefoxu mají v současnosti podle statistiky serveru Navrcholu na tuzemském trhu podíl kolem 33 procent, což znamená oproti podzimu posílení o čtyři procentní body. Naopak Internet Explorer ztratil za půl roku přes šest bodů a jeho podíl se pohybuje kolem 52 procent. Další konkurent Opera má kolem šesti procent.

Internet Exploreru konkuruje i nová Opera

O nové verzi internetového prohlížeče Opera jsme informovali již během minulého týdne. Nová verze přinese atraktivnější vzhled, podporu 64bitových systémů, nové a jednoduší vyhledávání v historii a nepřeberné množství dalších vylepšení.

Podpora 64bitových systémů je pro linuxové uživatele zřejmě největším lákadlem nové verze. Zajímavou funkcí je Opera Link, která umí synchronizovat oblíbené internetové stránky desktopové verze s prohlížečem Opera Mini ve vašem telefonu a naopak. Synchronizovat pochopitelně můžete také Speed Dial, poznámky a záložky.

:. Opera 9.5 dostala velmi zajímavý vzhled, který uživatelům zefektivní práci.foto: Novinky/Miloslav Fišer

Velkou pochvalu si zaslouží vylepšené vyhledávání Quick Find. Jednoduše zadáte text do vyhledávače a ten prohledá i samotný obsah stránek v historii. Takřka nikdy se vám už nestane, že byste po nějaké době chtěli najít starší zajímavé stránky a nepodařilo se to.

První zkušební verzi Opery 9.5 jsme mohli vyzkoušet již v září roku 2007. Skoro jeden celý rok tedy trvalo, než se příznivci tohoto prohlížeče dočkali finální verze, která je již nyní k stažení přímo na stránkách Opery, a to i v české jazykové verzi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám