Hlavní obsah

Hamás uzavřel s Izraelem příměří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA
Aktualizováno

Izrael uzavřel s radikálním palestinským hnutím Hamás půlroční příměří, které vstoupí v platnost ve čtvrtek ráno. Dohoda byla uzavřena prostřednictvím Egypta. Čelní představitel Hamásu to potvrdil britské stanici BBC. Izraelská strana zatím informace nepotvrdila.

Článek

Zdroj BBC řekl, že si je jistý, že všechny frakce v pásmu Gazy se budou dohody držet. Obě strany mají ukončit nepřátelské akce. Součástí dohody je údajně i částečné otevření hranic s Gazou. O zrušení některých kontrolních stanovišť na západním břehu Jordánu agentury informovaly v pondělí.

O otevření hraničního přechodu Rafah s Egyptem a propuštění Gilada Šalita, izraelského vojáka, který byl před dvěma lety v Gaze unesen při přeshraničním výpadu, stejně jako ostatních vězňů, mají delegace ještě jednat. Egyptská strana se bude rovněž zasazovat o dvoustranná jednání Hamásu s konkurenčním hnutím Fatah.

Hamás vytlačil Fatah z pásma Gazy před rokem. Prezident samosprávy Mahmúd Abbás pak vyhlásil konec vlády národní jednoty. Kvůli neustávajícím raketovým útokům proti Izraeli platí blokáda pásma Gazy židovským státem. Při poslední odvetné akci Izraelců na jihu pásma zemřelo šest Palestinců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám