Hlavní obsah

Zelené rebelky z klubu zatím neodcházejí, chtějí jednat

Novinky, znk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslankyně SZ Věra Jakubková a Olga Zubová zatím neodcházejí z klubu SZ. Stanovily si čtyři body, o kterých budou týden jednat s předsedou strany Martinem Bursíkem. Chtějí, aby schůzky klubu byly otevřené a poslanci více respektovali usnesení republikové rady.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková (vlevo) a Olga Zubová

Článek

Zubová s Jakubkovou navrhly čtyři body k jednání, chtějí je vyřešit do týdne.

Chtějí, aby všechna jednání klubu byla otevřená předsednictvu a republikové radě, aby poslanci vycházeli nejen z koaličního prohlášení, ale i z programu SZ. Poslanci by také měli respektovat usnesení stranických orgánů. Pokud půjde o rozhodnutí, které jsou nad rámec koaliční smlouvy, chtějí, aby takové body byly předjednány na poslaneckém klubu a při nedohodě byly zveřejněny menšinové názory. Zubová s Jakubkovou chtějí také upravit jednací řád tak, aby klub docházel k rozhodnutím konsenzem.

„Nejsou to naše ultimativní podmínky, dospěli jsme s Martinem Bursíkem k tomu, že o nich budeme jednat,“ řekla Zubová. „Jsou to čtyři nejpalčivější body,“ dodala Jakubková. „Je to smlouva o smlouvě budoucí. Pokud nebude dodržena, budou následovat další kroky,“ dodala Zubová.

Jakubková: Nechceme rozbít koalici

Zubová potvrdila, že ve hře je nadále varianta, že spolu s Jakubkovou odejdou z klubu zelených poslanců. „Je stále živá,“ uvedla na Frekvenci 1. „Nás případný odchod z poslaneckého klubu není rozhodně odchodem z vládní koalice,“ doplnila s tím, že fungují komunikační kanály s některými ministry a šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem.

„Mottem našeho jednání, včetně hlasování odlišného od koalice, není snaha rozbít koalici ani podporovat opozici, ale dodržovat programové prohlášení a koaliční dohody, zejména program Strany zelených,“ řekla Novinkám Jakubková.

Zubová se v reakci na rozhodnutí předsedkyně klubu Kateřiny Jacques opustit svůj post rovněž vzdala funkce první místopředsedkyně klubu. Obě rebelky zopakovaly, že nestojí o funkci šéfa klubu. Tento post tak zbývá na Přemysla Rabase.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám