Hlavní obsah

Miliardář Kellner má zálusk na Zentivu

Novinky, toh
Aktualizováno

Finanční skupina PPF, ve které má svůj podíl nejbohatší Čech Petr Kellner, v úterý oficiálně podala nabídku na převzetí akcií Zentivy. Skrze dceřinou společnost Anthiarose Limited chce PPF získat ve farmaceutické společnosti takový podíl, aby mohla ovlivňovat její strategii.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

PPF nabízí za jednu akcii 950 korun, přičemž současná cena na burze se pohybuje nad 1030 korunami za akcii. Společnost v tiskové zprávě dále uvedla, že jejím cílem je zajistit a zvýšit vliv skupiny PPF na chod Zentivy.

Farmaceutická společnost se zaměřuje na výrobu kopií originálních léků. Zentiva kromě Česka působí i v Turecku, Rumunsku a na Slovensku. PPF drží ve firmě již 19 procent. Největší podíl, téměř čtvrtinový, drží farmaceutická skupina Sanofi-Aventis.

Skupina PPF:

První privatizační fond vznikl na začátku devadesátých let. V současnosti má mezinárodní působnost se zaměřením na spotřebitelské financování a retailové bankovnictví. V jejím portfoliu je i Generali PPF Holding, teda jedna z největších pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě. Dále také Česká pojišťovna, Home Credit, Česká pojišťovna zdraví, Penzijní fond České pojišťovny či Česká pojišťovna Rusko. PPF na konci roku 2007 spravovala skupina aktiva ve výši 268 miliard korun.

Zentiva za rok 2007 měla tržby 16,6 miliardy korun. Jen v České republice byly tržby ve výši 4,7 miliardy korun. V meziročním srovnání šlo o pokles o 6,8 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Zájem o Zentivu žene její akcie vzhůru

Akcie farmaceutické společnosti Zentiva vyletěly v pondělí prudce nahoru. O více než čtyři procenta si polepšily poté, co v pátek oznámila skupina PPF Petra...

Kellner bude v Rusku těžit zlato a stříbro

Investiční skupina Petra Kellnera PPF Group koupila podíl v ruské společnosti Polymetal. Ta patří mezi přední firmy v těžbě zlata a stříbra. Kromě miliardáře...

Výběr článků

Načítám