Hlavní obsah

Uprchlí bojovníci Tálibánu obsadili několik vesnic

Novinky, CNN,
KANDAHÁR
Aktualizováno

Několik dní poté, co v pátek z věznice v afghánském Kandaháru uteklo nejméně čtyři sta bojovníků Tálibánu, členové tohoto radikálního hnutí obsadili nejméně pět vesnic v okolí města.

Článek

Počet vesnic, které Tálibové nově obsadili, není přesně znám. Podle některých zpráv jde o pět vesnic, podle jiných však mají v rukou 13 vesnic v oblasti vzdálené jen 20 kilometrů severně od Kandaháru v okrese Arghandáb.

Podle předsedy místní rady Walího Karzáího, což je mladší bratr prezidenta, ale vesnice neokupují jen uprchlí bojovníci, které hnutí dokázalo osvobodit z věznice, ale další početné a těžce vyzbrojené jednotky vzbouřenců.

Mluvčí mezinárodních sil ISAF Mark Laity uvedl, že zprávy o útocích na vesnice vyvolávají obavy. Dodal, že afghánské jednotky „vyslaly posily a síly ISAF se ve městě přeskupují a zjišťují, jestli je nějaké potenciální nebezpečí hrozby“.

Boje budou obtížné

Podle Norine McDonaldové z poradního sboru Senlis, jenž působí v Kandaháru, ale je situace vážná. Bojovníci Tálibánu ve vesnicích rozmisťují těžké zbraně a obyvatelům už řekli, že tato oblast je pod jejich kontrolou. Ví to z výpovědí lidí, kteří z vesnic uprchli.

Dodala, že zcela vytlačit Táliby bude velmi těžké. V oblasti má Tálibán tradičně silné pozice. Navíc jeho bojovníci nenosí uniformu a v případě, že oblast obsadí NATO, opustí své zbraně a budou se vydávat za civilisty. Výsledkem náletů zase mohou být civilní oběti.

NATO se chystá zaútočit

Spojenecké jednotky v oblasti v noci shodily stovky letáků vyzývající místní obyvatele k tomu, aby se ukryli před tím, než zaútočí. "Národní bezpečnostní složky podporované jednotkami ISAF se chystají odstranit nepřátele Afghánistánu. Držte své rodiny v bezpečí a zůstaňte doma, zatímco se bojuje blízko vašeho domova. Zůstaňte uvnitř, dokud armáda nepřátele neporazí,“ varovaly letáky.

Do regionu směřují další afghánské vládní posily. Povstalci pokládají v okolí miny a ničí mosty, informovala CNN s odkazem na místní kmenové vůdce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám