Hlavní obsah

Lidovci chtějí o osudu eurosmlouvy jednat v koalici i s ČSSD

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo KDU-ČSL v úterý vyzvalo své partnery v koalici a ČSSD k jednání o Lisabonské smlouvě. Smlouvu, kterou minulý týden v referendu odmítli občané Irské republiky, je podle lidovců třeba "zachovat a rozvíjet". Zatímco zelení a socialisté se k eurosmlouvě také staví kladně, ODS je skeptická.

Článek

"Po pátečním irském NE je podle našeho názoru zásadní, abychom v otázce (Lisabonské smlouvy) našli konsenzus přijatelný napříč všemi demokratickými stranami v ČR," uvádí předsednictvo lidovců v prohlášení a připomíná, že vyslovení souhlasu se smlouvou doporučuje lidoveckým zákonodárcům usnesení pardubického sjezdu.

„Hodnota Lisabonské smlouvy je v tom, že se na ní dohodly vlády sedmadvaceti států. Tuto vzácnou shodu je třeba zachovat a rozvíjet. Nesluší se utéct od společného díla proto, že se objevil problém,“ uvedl první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek.

Lidovci zdůraznili, že vláda vyčká na rozhodnutí Ústavního soudu, kterému eurosmlouvu k posouzení zaslal Senát. "Do té doby se zcela jistě nalezne alespoň návrh řešení současné situace,“ dodal ministr Cyril Svoboda.

O budoucnosti Lisabonské smlouvy, kterou již ratifikovalo 18 zemí, budou jednat lídři Unie na summitu EU ke konci týdne.

Klaus se raduje, Topolánek je opatrnější

SZ a ČSSD se k Lisabonské smlouvě staví kladně, obě strany si přejí, aby proces ratifikace v Česku pokračoval. "Ratifikační proces (...) v České republice i v dalších zemích musí dál bez ohledu na výsledek v Irsku pokračovat, a to bez dalších zdržení tak, aby byl dokončen do konce tohoto roku," rozhodla minulý týden Republiková rada zelených.

"Vláda Mirka Topolánka by se neměla nechat tímto dílčím neúspěchem svést na cestu izolacionismu a i s ohledem na naše blížící se předsednictví EU by její představitelé měli být hnacím motorem řešení této situace," uvedl zase předseda ČSSD Jiří Paroubek.

ODS je ale vůči eurosmlouvě skeptická. Prezident Václav Klaus, jehož názory mají u občanských demokratů stále velký vliv, rovnou uvedl, že Evropa by "měla Irům děkovat". Jejich rozhodnutí je prý "vítězstvím svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií".

Premiér Mirek Topolánek byl sice opatrnější, ale i on zdůraznil, že ratifikace byla rozhodnutím Senátu v ČR již prakticky přerušena. "Je třeba přijmout jakékoliv přechodné opatření, které nedostane EU do krize," řekl v pondělí po setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám