Hlavní obsah

Jacques vzdala post šéfky poslanců zelených, chce udržet rebelky

Právo, Novinky, trj, jov
PRAHA
Aktualizováno

Kateřina Jacques v pondělí odpoledne oznámila, že rezignuje na post předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených. Dělá to prý pro stabilitu strany i koalice. Rebelky z poslaneckého klubu zelených Olga Zubová a Věra Jakubková v posledních dnech hovořily o odchodu ze sněmovního klubu SZ.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Kateřina Jacques (vpravo) oznámila svou rezignaci na funkci předsedkyně poslaneckého klubu Strany zelených.

Článek

"Chci dát prostor dohodě, která by umožnila naše dobré fungování," řekla Jacques. Očekává, že poslankyně Jakubková a Zubová přestanou dávat ultimáta a hrozit odchodem z klubu.

"Věřím, že tohle všechno je stabilizace situace, a Kateřině za to děkuji," dodal předseda Strany zelených Martin Bursík. Jacques po oznámení odchodu z funkce obdržela kytici.

Zubová: O funkci nám nešlo, na situaci se nic nemění

"Je to překvapivý krok. Vůbec nám nešlo o funkci, o její hlavu, jde o komunikaci v klubu," reagovala pro Novinky Zubová, která spolu s Jakubkovou minulý týden vyjadřovala své výhrady k jednání Jacques. "O nic takového jsme neusilovaly,“ dodala Zubová s tím, že krok Jacques na situaci nic nemění.

Vyloučila, že by ona nebo Jakubková o uvolněnou funkci stály. V tom případě by křeslo šéfa klubu zelených zbylo na Přemysla Rabase, protože další zástupci strany ve Sněmovně, Martin Bursík a Ondřej Liška, jsou zároveň ministry. "Budu podporovat kandidaturu Přemysla Rabase," řekla k tomu Jacques.

Spory mezi zelenými se týkají hlavně postoje k umístění amerického radaru v ČR či privatizace nemocnic. "Dostáváme se do situace, že nevíme, co bude obsahem, jaké je stanovisko. Toto si myslím, že není v pořádku,“ uvedla dříve Jakubková ke způsobu projednávání zákonů i jejich zařazování na program schůze.

Bursík si na schůzku s rebelkami vezme Lišku

Přestože se šéf zelených Martin Bursík a Zubová a Jakubková dohodly na rozhovorech, zatím spolu nemluvili. Potřebují k tomu totiž zřejmě svědka, a tím má být místopředseda strany a ministr školství Ondřej Liška.

Vyplývá to z dopisu, který Bursík Jakubkové se Zubovou podle svých slov během pondělí adresoval. Bursík Právu řekl, že v dopise potvrdil "svoji vůli se s nimi setkat“.

Rebelky však odmítly rozhovory mezi čtyřma očima a žádali schůzku ve trojici, což zase zřejmě nevoní Bursíkovi.

Jakubková čekala Bursíkovu nabídku k jednání dříve. "Sejdeme se tak jako tak. A k přítomnosti Ondřeje Lišky bych řekla, že jde o reakci na upozornění, že bychom mohly Martina Bursíka sexuálně obtěžovat. Tedy, že bychom ho z toho obvinily, ne, že bychom se na něj sápaly. Taková věc padla na jednání poslaneckého klubu,“ přiblížila Jakubková.

Jednat by se mělo o situaci celé strany, míní Bursík

Bursík by ale s rebelkami nechtěl jednat o vztazích uvnitř klubu. "To znamená, že by se mnou jednaly jako s předsedou strany o vnitrostranickém dění. Klubové věci se budou řešit na klubu. Proto jsem navrhl pro případ, že budou trvat na tom, aby byly dvě, že si s sebou vezmu Ondřeje Lišku jako místopředsedu strany,“ řekl Bursík.

"Jsem připraven bavit se konstruktivně s kýmkoli z klubu v jakékoli kombinaci,“ reagoval pro Právo Liška.

Vztahy zelených v klubu poznamenalo, že pro asistenty poslanců Zubové a Jakubkové, tedy pro Matěje Stropnického a Jiřího Gutha byly zablokovány elektronické dveře ostatních poslanců. Jacques to vysvětlila obavami o soukromí.

Reklama

Související témata:

Související články

Zubová: odvolání Jacques nežádáme

Zelení na jednání Republikové rady v Kolíně řeší od sobotního rána vnitrostranické spory. Dvě poslankyně, Olga Zubová a Věra Jakubková, hrozí odchodem z klubu,...

Výběr článků

Načítám