Hlavní obsah

Honda začala v USA prodávat automobil na vodík

V továrně japonské automobilky Honda sjel z výrobního pásu vůz na vodíkové palivové články FCX Clarity, který nevypouští žádné emise. Vůz je určen pro jižní Kalifornii, kde se v Hollywoodu rozšířilo nadšení pro ekologické automobily.

Článek

FCX Clarity jezdí na vodík a elektřinu. Vypouští přitom pouze vodu a žádné plyny, které se považují za příčinu globálního oteplování. Vůz je také dvakrát energeticky účinnější než hybridní technologie na benzin a elektřinu a třikrát efektivnější než klasický benzinový motor.

Honda předpokládá, že letos vyrobí několik desítek těchto vozů a zhruba 200 během jednoho roku. V Kalifornii vyjde tříletý pronájem auta na 600 dolarů (9 390 Kč) za měsíc. V poplatku je ale i údržba a krytí v případě havárie.

Mezi prvními uživateli vozu budou herci Jamie Lee Curtisová a její manžel, filmař Christopher Guest, herečka Laura Harrisová nebo filmový producent Ron Yerxa.

Největšími překážkami k většímu rozšíření technologie jsou vysoké náklady a nedostupnost vodíkových čerpacích stanic. Pro uvedení Clarity v Kalifornii Hondě přišlo 50 000 žádostí. Mohou o vozu ale uvažovat pouze lidé bydlící poblíž čerpacích stanic v Torrance, Santa Monice a Irvine.

Reklama

Související témata:

Související články

Sériový vodíkový bavorák

BMW představilo první sériový automobil pracující na vodík. Že už jeden na světě jezdí (Honda FCX)? Je to pravda, jenže BMW šlo vlastní cestou - vodík...

Čínský Roewe 750 s vodíkovým pohonem

Automobil Roewe 750 je prý již téměř připraven s pohonem na palivové články. Čínský výrobce Nanjing technologii vodíkového pohonu připravil společně s čínskými...

Výběr článků

Načítám