Hlavní obsah

Jacques: Kanceláře jsme před kolegy uzavřeli kvůli obavám o soukromí

PRAHA
Aktualizováno

Předsedkyně klubu SZ Kateřina Jacques v pondělí řekla, že dveře kanceláří některých poslanců byly zablokovány pro asistenty poslankyň Olgy Zubové a Věry Jakubkové kvůli obavám o soukromí. Zubová si v sobotu postěžovala, že vstup byl zamezen do některých prostor poslaneckého klubu také jí a její kolegyni Věře Jakubkové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Uprostřed Martin Bursík, vedle něj Kateřina Jacques a Ondřej Liška. Zcela vlevo Martin Říman.

Článek

"Platilo, že jsme nezavírali a všichni měli přístup do všech místností. Tak jsme fungovali v atmosféře důvěry," popsala Jacques dřívější fungování místností klubu s tím, že přístup se změnil kvůli obavám z prolamování soukromí poslanců ze strany jejich vnitrostranických odpůrců. Společné prostory jsou podle šéfky klubu nadále přístupné všem.

K omezení přístupu do kanceláří některých poslanců vedly podle Jacques "vážné důvody". Zda asistenti Zubové a Jakubkové, tedy místopředseda republikové rady Matěj Stropnický a lídr jihočeské kandidátky zelených do krajských voleb Jiří Guth, v minulosti nějak narušili soukromí poslanců, odmítla upřesnit.

"Nejsem si vědom žádného důvodu a považuju to přinejmenším za nezdvořilost, protože mne o odepření vstupu do prostor klubu nikdo neinformoval. Proti mému několikatýdennímu působení v klubu předtím nikdo námitky nevznesl," řekl Guth. V kanceláři šéfa zelených Martina Bursíka byl prý naposledy před rokem, u Jacques na jaře, když žádal o elektronickou kartu pro vstup do klubu. Minulý týden se kvůli zablokování dveří nedostal ani do společných prostor klubu, nyní už tam může.

Podle Rabase se Jacques snaží, chyba je na druhé straně

První místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová považuje uzavření některých dveří ve Sněmovně pro asistenty a poslankyně a také své nedávné vyhoštění ze zasedání klubu za vyhlášení otevřené vnitrostranické války.

"Situace není dobrá, komunikace samozřejmě vázne. Ale z mého pohledu vázne spíše na té druhé straně, protože ( Kateřina Jacques) se za celé dva roky maximálně snažila vytvořit prostředí všem kolem sebe, aby se jim co nejlíp pracovalo," řekl Novinkám další poslanec SZ Přemysl Rabas.

Bursík se zatím rebelkám neozval

"Poslanecké karty našich asistentů a dokonce i naše byly zablokovány do určitých prostor na poslaneckém klubu. Tím pádem oni nám jako by uzavřeli poslanecký klub,“ postěžovala si v sobotu v rozhovoru pro Novinky Zubová.

Bursík ani Jacques poslankyni kvůli tomuto problému od té doby vůbec nekontaktovali. "Žádná reakce na to nebyla. Neměla jsem žádný kontakt telefonický ani s Martinem Bursíkem ani s Kateřinou Jacques,“ řekla v pondělí Novinkám Zubová.

V sobotu také Zubová kritizovala to, že Bursík nevyužil času po Republikové radě SZ k jednání o problémech v rámci klubu. "V sobotu na zasedání republikové rady bylo dost času, ani jedna z poslankyň se o tom ale nezmínila," reagovala Jacques s tím, že o tom chce mluvit na úterním zasedání klubu.

Zubová a Jakubková uvažují kvůli špatné komunikaci odchod z klubu, předtím chtěli s Bursíkem jednat. Lídr zelených se však zatím rebelkám neozval. Zubová a Jakubková nyní chystají společnou tiskovou konferenci, která by se měla konat v úterý odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám