Hlavní obsah

Část Strany zelených mluví o možnosti odchodu z koalice

– KOLÍN

Širší vedení Strany zelených se v sobotu shodlo, že pokud by se slib premiéra Mirka Topolánka neprivatizovat nemocnice netýkal všech zdravotnických zařízení spravovaných ministerstvem, mohli by vystoupit z vládní koalice. Republiková rada Strany zelených během jednání v Kolíně dále uvedla, že její ministři Martin Bursík a Džamila Stehlíková podpořili česko-americkou smlouvu o vybudování amerického radaru v Česku v rozporu s usnesením stranického sjezdu.

Článek

Vpodvečer o tom informovali předsedkyně rady Olga Zubová a místopředseda Matěj Stropnický. Oba patří k vnitrostranickým oponentům šéfa strany Bursíka i předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřiny Jacques.

Když vláda v květnu hlasovala o česko-americké smlouvě, podle neoficiálních informací se pouze jediný zástupce nejmenší vládní strany v kabinetu - ministr školství Ondřej Liška - zdržel hlasování. Ostatní byli spolu s občanskými demokraty a lidovci pro.

Radar dlouhodobě podporuje i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kterého do vlády vyslali také zelení. Schwarzenberga ale sobotní usnesení rady nezmiňuje. Ministr však není členem SZ. Z kolínského jednání se navíc pro nemoc omluvil.

Ne privatizaci letiště

Širší vedení Strany zelených také nesouhlasí s privatizací státního Letiště Praha, dokud se ve veřejné odborné diskusi neprokáže, že přínosy privatizace výrazně převyšují její možná rizika a zě by pro Českou republiku nebylo ekonomicky a strategicky výhodnější si letiště ponechat. Na tiskové konferenci během jednání republikové rady zelených to řekl místopředseda rady Matěj Stropnický. Zelení dále požadují, aby o privatizaci Letiště Praha jednala koalice.

Zájem o privatizaci pražského letiště už podle ministra dopravy Aleše Řebíčka projevilo asi 65 investorů. Vláda chce na Letiště Praha uspořádat tendr a prodat 100 procent akcií strategickému partnerovi. "Praha je jediným významným letištěm v regionu, které bude v letech 2008 a 2009 privatizováno, takže očekávám velký mezinárodní tendr," řekl již dříve Řebíček. Dodal, že vítěz nebude vybrán čistě na základě finančního kritéria, protože letiště potřebuje strategického partnera.

Pražské letiště je nyní považováno za jednu z největších investičních příležitostí v oboru. Čistý zisk letiště loni vzrostl o 14 procent na 1,1 miliardy korun. Hodnotu podniku mají zvýšit i pozemky, které stát hodlá koupit pro budoucí novou ranvej. Valnou část pozemků vlastní finanční skupina Penta, která o prodeji se zástupci státu jedná.

Zelení také zmínili, že i po irském "ne" je třeba pokračovat v ratifikaci lisabonské smlouvy. Zelení dlouhodobě prosazují, aby dokument tohoto typu schvalovali lidé v celoevropském referendu, které by mohlo být spojeno s volbami do evropského parlamentu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám