Hlavní obsah

Koalice si prosadila svou, bude mít většinu ve výborech

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Koalice prosadila změnu počtu členů ve sněmovních výborech, pro bylo 100 zákonodárců, proti 98. Výbory tak budou mít na rozdíl od současnosti lichý počet členů a koalice v nich chce mít většinu. Proti změně protestovala opozice, kvůli ní blokovala práci Sněmovny.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Obstrukce opozici nepomohly, koalice prosadila svou. Na snímku poslanci ČSSD (zleva) Lubomír Zaorálek, Michal Hašek a David Rath.

Článek

Koalici se podařilo změnu odhlasovat i přes to, že kromě opozice proti hlasovaly také poslankyně Strany zelených Olga Zubová a Věra Jakubková. Pro naopak byli bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Ve Sněmovně chyběl další nezařazený poslanec Evžen Snítilý, který v jiných případech většinou hlasoval s ČSSD.

S návrhem na změnu ve výborech přišel ve středu ráno předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Navrhl změnit usnesení Sněmovny ze srpna 2006, kdy bylo rozhodnuto o paritním složení ve výborech, tedy o stejném počtu koaličních a opozičních poslanců v nich. "Číslovku 18 nahrazuje číslovka 19 a číslovku 22 číslovka 23," představil Tluchoř změnu.

O konkrétním obsazení nových pozic ve výborech bude muset Sněmovna ještě znovu hlasovat. Tluchoř již dříve uvedl, že koalice má nyní na rozdíl od situace po volbách ve sněmovně většinu, a měla by proto mít převahu i ve výborech.

Opozice: je to vygumování výsledků voleb

Šéfové poslaneckých frakcí ČSSD a KSČM Michal Hašek a Pavel Kováčik zopakovali, že změnu počtu členů ve výborech jejich strany nepodpoří. Podle Haška Tluchořovy propočty nic nemění na tom, že jde o "vygumování výsledků voleb". Výbory nyní mají sudý počet členů a ve většině z nich má koalice stejný počet hlasů jako opozice.

Podle ČSSD chce kabinet Mirka Topolánka (ODS) odvolat z čela sněmovního výboru pro zdravotnictví a rozpočtového výboru jejich předsedy Davida Ratha a Bohuslava Sobotku (oba ČSSD). Na protest proti této snaze socialisté přestali od minulého týdne párovat poslance ve Sněmovně a od středy blokovala opozice jednání Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám