Hlavní obsah

Americko-irácké jednání o bezpečnosti je ve slepé uličce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMMÁN

Rozhovory o dlouhodobé americko-irácké bezpečnostní smlouvě uvázly na mrtvém bodě. Uvedl to v pátek irácký premiér Núrí Málikí, podle něhož Spojené státy mají tak velké požadavky, že by byla narušena svrchovanost Iráku. Dohoda má poskytnout i právní rámec pro setrvání amerických vojsk v Iráku po vypršení jejich mandátu koncem roku.

Foto: Reuters

Irácký premiér Núrí Málikí v Ammánu

Článek

„Dostali jsme se do slepé uličky. Když jsme zahájili rozhovory, zjistili jsme, že Spojené státy požadují velké porušení svrchovanosti Iráku a to my nemůžeme nikdy akceptovat,“ řekl Málikí při návštěvě jordánského Ammánu.

K rozhovorům za zavřenými dveřmi Málikí dodal, že Washington trvá na tom, že američtí vojáci budou mít zajištěnu imunitu před stíháním iráckými žalobci a svobodu podnikat operace nezávisle na irácké kontrole.

Zejména imunita ale irácké straně vadí. „Američané požadovali imunitu pro své vojáky a ty, které najímají. To jsem zcela odmítli,“ sdělil Málikí a dodal, co dále vyvolalo největší odpor irácké strany: „Nemůžeme prodloužit americkým silám povolení zatýkat Iráčany nebo podnikat boj s terorismem nezávisle (na nás), či ponechat jim irácké nebe a vody otevřené, kdykoli to budou chtít.“

Dvě dohody

Podle agentury Reuters Američané s Iráčany vyjednávají o dvou dohodách. První se týká právního základu pro přítomnost amerických vojsk po letošním 31. prosinci. Druhá je dlouhodobá strategická dohoda se širokým záběrem od politických přes diplomatické, ekonomické, kulturní a hlavně bezpečnostní vztahy.

Americký prezident George Bush se s Málikím už loni v listopadu dohodl, že základem vyjednávání budou otázky obrany a zahraničních investic určených k obnově země. USA původně chtěly, aby v březnu zahájené rozhovory skončily do července, což už se nepovede. Pak plánovaly jako konečný zářijový termín.

Výhrady mají radikální šíité, Írán i američtí demokraté

Chystanou smlouvu kritizují radikální iráčtí šíité z okruhu Muktady Sadra. Sadr svolává protesty a chce, aby o další spolupráci s USA rozhodli Iráčané v referendu.

Sousední Írán je proti jakékoli dohodě, která by ospravedlnila přítomnost amerických vojsk v Iráku. Málikí musel už Teheránu slibovat, že se Irák nikdy nestane nástupním prostorem pro útok na Írán.

Výhrady mají i američtí zastupitelé. Zatímco republikáni dohodu označují za rutinní opatření, které zlegalizuje přítomnost amerických jednotek v Iráku, demokraté tvrdí, že se Spojené státy zaváží k dlouhodobé přítomnosti v Iráku a že dohoda sváže ruce příštímu prezidentovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám