Hlavní obsah

Internet Explorer a Firefox blednou závistí, vyšla nová Opera 9.5

Novinky, Miloslav Fišer

Všichni příznivci internetového prohlížeče Opera se zatajeným dechem očekávali, jaká bude nová finální verze tohoto browseru, která vyšla ve čtvrtek. Přinese atraktivnější vzhled, podporu 64bitových systémů, nové a jednoduší vyhledávání v historii a nepřeberné množství dalších vylepšení. Sečteno a podtrženo, nová verze se opravdu povedla.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Opera 9.5 dostala velmi zajímavý vzhled, který uživatelům zefektivní práci.

Článek

Norská společnost Opera Software uvedla první zkušební verzi Opery ve verzi 9.5 již v září roku 2007. Skoro jeden celý rok tedy trvalo, než se příznivci tohoto prohlížeče dočkali finální verze, která je již nyní k stažení přímo na stránkách Opery, a to i v české jazykové verzi. Procvičit si však můžete i jiné jazyky. Browser totiž podporuje hned třicet jazykových mutací.

Stahovat můžete verze pro různé operační systémy a procesory:

  • Intel a Linux
  • x86-64 a Linux
  • PPC, PDA a Linux
  • AMD64 a FreeBSD
  • Intel a FreeBSD
  • Intel a Solaris

Podpora 64bitových systémů je pro linuxové uživatele zřejmě největším lákadlem nové verze. Zajímavou funkcí je Opera Link, která umí synchronizovat vaše oblíbené internetové stránky desktopové verze s prohlížečem Opera Mini ve vašem telefonu a naopak. Synchronizovat pochopitelně můžete také Speed Dial, poznámky a záložky.

Velkou pochvalu si zaslouží vylepšené vyhledávání Quick Find. Jednoduše zadáte text do vyhledávače a ten prohledá i samotný obsah stránek v historii. Takřka nikdy se vám už nestane, že byste po nějaké době chtěli najít starší zajímavé stránky a nepodařilo se vám je najít.

Opera 9.5 by podle svých tvůrců měla být také až dvakrát rychlejší, než je tomu u starších verzí tohoto prohlížeče. Během testování jsme bohužel takovou přednost nepostřehli. Finální verze browseru je stejně rychlá jako konkurenční Internet Explorer.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám