Hlavní obsah

VIDEO: Zaorálek volal po přítomnosti premiéra, ten pobaveně seděl za ním

Novinky, znk
PRAHA
Aktualizováno

Poslanci se v pátek sešli na mimořádné schůzi, kterou navrhla ČSSD. Ta se chtěla zabývat situací v české justici, konkrétně rolí nejvyššího státního zastupitelství v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL). Koalice ale program jednání neschválila, schůze tím byla ukončena a pokračuje se v řádné schůzi.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (vpravo). Vlevo je premiér Mirek Topolánek.

Článek

Diskuze měla i své odlehčené momenty, jako když místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) volal po přítomnosti premiéra ve Sněmovně, Mirek Topolánek přitom seděl přímo za ním.

Poslanci nakonec pořad mimořádné schůze neschválili. „Chtěli jsme se zejména zeptat vlády, proč nenašla odvahu odvolat nejvyšší státní zástupkyni z funkce a kam až chce dojít v tomto právním rozvalu. ODS odmítáním projednávání tohoto bodu projevuje totalitní rysy své činnosti,“ reagoval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Nyní pokračuje schůze řádná, na které se koalice chce věnovat ustavení komise pro majetkové vyrovnání státu s církvemi a sporným návrhem na změny ve sněmovních výborech.

ČSSD znovu navrhla zařadit do programu schůze Sněmovny návrh lidovecké poslankyně Michaely Šojdorvé zrušit poplatky pro novorozence a jejich matky v porodnicích, koalice ale návrh vetovala. "Věřím, že poplatky dořešíme na mimořádné schůzi, kdy bude návrh dopracován," zdůvodnil předseda klubu KDU-ČSL Pavel Severa. "Koalice chce udržet sevřený tvar, proto je lepší neprojednat nic," komentoval předseda klubu ČSSD Michal Hašek. Koaliční strany stejně tak vetovaly i další opoziční návrhy.

Podle Zaorálka si justice sama neporadí

Opozice apelovala na koaliční poslance, aby schválili pořad mimořádné schůze. Hašek na začátek schůze přečetl výpověď ostravské krajské státní zástupkyně Zlatuše Andělové. Ta mluvila o nestandardních schůzkách s nejvyšší státní zástupkyní Renatou Veseckou, bývalým ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a místopředsedou Nejvyššího soudu Pavlem Kučerou, na kterých prý po ní Kučera požadoval průtahy v kauze Čunek a prohlásil, že "nezávislost justice musí ustoupit politickým zájmům".

"Justice si s tím sama neporadí, když ti, přes které se to všechno děje, jsou v jejich nejvyšších orgánech," poznamenal Zaorálek. „V této zemi už není jiný orgán (než Sněmovna), který by v tom mohl udělat pořádek, není jiná vláda než vaše, která může jmenovat nového nejvyššího státního zástupce," dodal.

Zaorálek pak v zápalu řeči, ve které zdůrazňoval nutnost řešit situaci v justici, zvolal: "Kde je premiér v této chvíli, proč tu není?" Zaorálek si ale nevšiml, že Topolánek sedí za jeho zády. Na upozornění svých kolegů se místopředseda otočil a Topolánek se na něj tázavě podíval. "Omlouvám se pane premiére, ale vždycky komentujete, tak jsem si myslel, že tu nejste," ospravedlnil se Zaorálek.

Pospíšil: kauza není uzavřena

"Kdo bude hlasovat proti pořadu schůze, zpochybní nejen českou justici, ale celou moc zákonodárnou. Je třeba si alespoň vyslechnout zprávu ministra spravedlnosti (Jiřího Pospíšila)," řekl ještě před hlasováním předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Bavíme se zde o jedné soukromoprávní kauze, jejichž význam nechci snižovat, ale ještě nebyla pravomocně ukončena. Nelze proto hovořit o jasných faktech. Pokud vstoupíme do otevřené kauzy, pak práva (účastníků sporu) budou výrazně pošlapána a porušena," uvedl Pospíšil. Vláda se podle něj bude případem zabývat až po definitivním rozsudku.

Opoziční obstrukce

Svoláním mimořádné schůze ke stavu justice socialisté reagovali na rozhodnutí Krajského soudu v Praze. Podle něj šest vysokých justičních představitelů v čele s Veseckou neoprávněně zasahovalo do vyšetřování korupčního případu lidoveckého předsedy Čunka a dalších trestních kauz.

Jednání Sněmovny v minulých dnech uvízlo ve sporech mezi koalicí a opozicí poté, co se vládní poslanci pokusili prosadit návrh, kterým by navýšili počet členů ve sněmovních výborech. Podle opozice jde o pokus výbory ovládnout v rozporu s výsledky voleb z roku 2006. Opozice proto ve středu celý den jednání Sněmovny zdržovala, poslanci nejednali ani ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám