Hlavní obsah

Novák měl nastoupit do léčebny, slovenská policie ho nenašla

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenské ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že soud na žádost psychiatrické léčebny vydal příkaz k nástupu Antonína Nováka na ústavní léčbu. "Soud žádal policii o pomoc, ale policie Nováka nenašla," uvedlo ministerstvo spravedlnosti v tiskovém prohlášení. Antonín Novák se přiznal k vraždě devítiletého Jakuba z Havlíčkova Brodu.

Článek

Poté, co si odpykal 4,5 roku trestu, nastoupil Novák 26. března 2004 do psychiatrické léčebny Plešivec. Ústav po dvou měsících podal k soudu návrh na změnu jeho léčby z ústavní na ambulantní.

"Soud návrhu vyhověl 21. června 2004 a podle zpráv psychiatrů se Novák na ambulantní léčbě pravidelně zúčastňoval. Okresní soud v Rožňavě 26. února 2007 rozhodl o pokračování léčby ambulantní formou. Novák byl ale naposledy na kontrole 27. srpna 2007," uvádí se ve zprávě.

Protože se Novák dál ambulantní léčby nezúčastňoval, psychiatrická léčebna Plešivec podala v prosinci 2007 návrh na ústavní léčbu. "Na projednávání soudu začátkem roku 2008 se však Novák nedostavil. Soud v Rožňavě proto opakovaně žádal o pomoc policii, která však místo pobytu Nováka nevypátrala," podotýká dále zpráva.

Soud požádal o pomoc také Ústřední evidenci obyvatelstva v Banské Bystrici a Městský úřad v Rožňavě, ale bez úspěchu. "Soud nemohl víc udělat. Zákon neumožňoval vydat na Nováka zatykač," konstatuje ministerstvo spravedlnosti SR.

Slovenský tisk je pobouřený

"Je to skandál a nehoráznost! Recidivista a vrah Antonín Novák se sice začal léčit v psychiatrické léčebně v Plešivci, ale po čase se na ni vykašlal. Pro léky si chodil do ambulance jen do léta loňského roku, i když měl v léčbě pokračovat doživotně. Na otázku, proč Novák běhal na svobodě, kompetentní orgány neumějí odpovědět," píše list Nový čas.

Právě toto pochybení podle slovenských médií nejspíše způsobilo to, že se policie v Česku nedozvěděla, že má pátrat po muži několikrát odsouzeném za sexuální zneužívání mladistvých.

Slovenská policie do mezinárodní databáze uvedla, že pátrají po Novákovi jako po podezřelém z majetkové trestné činnosti. Na jeho předchozí trestnou činnost prý upozornit nemohli, protože Novák si odpykal všechny tresty. "Spravedlnosti bylo v tomto ohledu učiněno zadost," řekl deníku SME policejní mluvčí Martin Korch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám