Hlavní obsah

Praha zakáže pití alkoholu na veřejnosti, hrozí až 30tisícovou pokutou

PRAHA

Pražský magistrát chce zakázat pití alkoholu na vybraných veřejných místech v metropoli. Podle návrhu vyhlášky by lidé nesměli popíjet v okolí škol, zdravotnických zařízení, stanic metra a dětských hřišť. Pod hrozbou až třicetitisícové sankce bude konzumace alkoholických nápojů zapovězena na zastávkách a ve vyhlášce vyjmenovaných náměstích, ulicích a parcích.

Článek

Návrh schválila městská rada, musí jej ještě potvrdit zastupitelé, řekl novinářům primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Bude platit od 7. července.

Na popíjení alkoholu na veřejnosti si podle náměstka stěžují Pražané i turisté. "Chceme zabránit narušování veřejného pořádku a dalším záporným jevům, které bývají s konzumací alkoholu na veřejnosti úzce spjaty," řekl Blažek.

Předpis má dát strážníkům a policistům hlavně pravomoc popíjející lidi ze zakázaných míst vykázat, nikoli je hned pokutovat. Jde prý zejména o některé bezdomovce. Zákaz pití v okolí škol a hřišť náměstek zdůvodnil možným ohrožením mravní výchovy mládeže.

Suchý zákon prý nic neřeší

Návrh nepodpořila primátorova náměstkyně Markéta Reedová (SNK ED). "Suchý zákon v Praze neřeší to, co jím chceme skutečně řešit," uvedla. Pokud by se mělo docílit toho, aby pití na veřejnosti nedávalo špatný přiklad dětem, musely by se podle ní zavřít restaurační předzahrádky a zatemnit okna hospod. Bezdomovci se jen přesunou jinam, soudí náměstkyně.

Vyhláška podle ní nesmyslně zaměstná policisty, kteří budou zjišťovat, zda si turista otevřel plechovku piva na zakázaném nebo povoleném místě. "Je to další z řady regulací, které Praha v poslední době přijala. Dohromady to vytváří dojem, že řešíme jen následky výhradně cestou restrikce," dodala Reedová. V Praze se vyhláškami reguluje například žebrání, rozdávání letáků, prostituce a erotická reklama.

Jak si lidé mají pamatovat, kde bude pití zakázáno, zástupci metropole nesdělili. "Je povinnost znát zákony a vyhlášky," řekl Blažek. Na otázku na cizince jen pokrčil rameny. Náměstek zdůraznil, že nechce přespříliš regulovat život v metropoli, ale vyhláška je jediným nástrojem, jak je možné proti popíjení alkoholu na veřejnosti zasáhnout.

Návrh nevyjmenovává ani všechny parky, jen některé. Například Letná a Stromovka na seznamu není, naopak soupis obsahuje třeba Vrchlického sady před hlavním nádražím a Petřín. Uvádí třeba i Václavské náměstí. Předpis se však nebude vztahovat na restaurační předzahrádky, okolí stánků s občerstvením a různé akce, jako jsou vinobraní, posvícení a silvestrovské oslavy.

Vyhlášku, která popíjení na některých veřejných prostranstvích zakazuje, hodlá schválit několik dalších měst v Česku. Zákaz v současné době platí například v Ústí nad Labem a v Mladé Boleslavi. Zkušenosti jsou podle Blažka kladné. Za porušení předpisu hrozí lidem na místě až tisícikorunová pokuta, výše až 30.000 korun může dosáhnout ve správním řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám